FFRI_Lah_Nove_kritike_slike_WEB
Oznaka: W-1016

NOVE KRITIKE SLIKE, Grupa autora

Sažetak:

U ovoj knjizi pitamo se posjeduje li proučavanje slika relevantnost koja nije svojstvena drugim znanostima? Ne na taj način da je od njih važnija ili bolja, nego na taj način da otkrije ono što definira čovjeka kao racionalno biće koje se, usprkos vlastitom razumu i sposobnosti striktnog odvajanja stvarnosti od mašte, ipak svakodnevno prepušta moći slika, njihovom učinku koji nam omogućava da uživamo u sekularnoj religioznosti, realnoj imaginaciji i prisutnoj neprisutnosti. To je, naime, sve ono što nam slike pružaju i zbog čega ih volimo, ali zbog čega ih često ne razumijemo i zbog njih ratujemo. Ova knjiga bavi se ponajviše specifičnim vrstama slika – onima umjetničkim – ali ne na taj način da ponavlja spoznaje o autarkičnom svijetu bezvremenske ljepote, nego tako da revitalizira koncepte umjetnosti i tumačenja kao načela slobode te da ukaže na nimalo samorazumljiv odnos umjetnosti i slike.

Bilješka o autoru/autorici:

Nataša Lah je teoretičarka umjetnosti i publicistkinja, te izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci.
Sonja Briski Uzelac je teoretičarka umjetnosti i vizualne kulture, akademska slikarica i sveučilišna profesorica teorije i povijesti moderne i suvremene umjetnosti na više umjetničkih akademija te sveučilišta.
Krešimir Purgar je izvanredni profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Osnivač je i voditelj Centra za vizualne studije u Zagrebu.

Ključne riječi: Znanost o slici, vizualni studiji, kritika paradigmatske forme, geoepistemološka kritika slike, metaslikovna kritika slike

E-mail: Kontakt

 

Naslov: Nove kritike slike
Autor: Nataša Lah Sonja Briski Uzelac Krešimir Purgar
Broj stranica: 154
Nakladnik: Filozofski fakultet, Sveučilište u Rijeci
Godina izdanja: 2020 .
ISBN: 978-953-361-003-0
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.