KOSINJ – IZVORIŠTE HRVATSKE TISKANE RIJEČI, Ivan ManceKOSINJ – IZVORIŠTE HRVATSKE TISKANE RIJEČI, Ivan Mance
Oznaka: WZSP-120005

KOSINJ – IZVORIŠTE HRVATSKE TISKANE RIJEČI, Ivan Mance


Sažetak:

Kao podsjetnik na 530. obljetnicu prve tiskane knjige u Hrvata, Misala po zakonu rimskog dvora, 22. 02. 1483. (Editio princeps/Prvotisak) u knjizi se obrađuje problematika prve hrvatske tiskare za koju se pretpostavlja da je egzistirala upravo u Kosinju.

Knjiga je podijeljena u dva dijela. Prvi dio obrađuje Zvonimira Kulundžića i njegov znanstveni rad o Prvotisku te nastavno analizu i znanstvenu utemeljenost kosinjske teze i drugih teza o mjestu tiskanja Prvotiska. Drugi dio donosi do sad najopsežniju kartografsku analizu Kosinja i kosinjskog kraja (u kontekstu tiskare), a gdje se obrađuje pojavnost Kosinja na geografskim kartama od 16. st. do početka 20. st. Autor pronašao je i obradio Kosinj kroz ukupno 84 geografske karte, gdje je detektirao toponim Kosinj u 15 različitih oblika, a što je svakako značajan povijesni izvor pojavnosti Kosinja na starim geografskim kartama. Što ta pojavnost Kosinja govori u kontekstu kosinjske tiskare, ostaje za pročitati u knjizi.

Bilješka o autoru:

mr. sc. Ivan Mance, diplomirao 2005.god. na Visokoj školi za sigurnost u Zagrebu. Magistrirao 2011. god. na poslijediplomskom znanstvenom studiju Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, znanstveno područje društvenih znanosti, znanstveno polje informacijske i komunikacijske znanosti.

Ima višegodišnje iskustvo na poslovima zaštite na radu i zaštite od požara, kao stručnjak ZNR i ZOP te kao voditelj službe ZNR i ZOP. Bavi se istraživanjem u području modeliranja službi za zaštitu na radu velikih poslovnih sustava te oblikovanjem upravljanja odnosa s klijentima u trgovačkim društvima za zaštitu na radu. Autor je tri znanstvena i dva stručna rada.

Ključne riječi: Kosinj, Misal 1483., Brevijar 1491., inkunabule, editio princeps, prvotisak, prva štamparija, prva tiskara, kartografija

Linkovi:
https://tkojetko.irb.hr/znanstvenikDetalji.php?sifznan=20516
http://hr.linkedin.com/pub/ivan-mance/59/101/aa4 
Kosinj - Izvorište hrvatske tiskane riječi

E-mail: Ivan Mance

Naslov: Kosinj – Izvorište hrvatske tiskane riječi
Autor: Ivan Mance
Broj stranica: 222
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2013.
ISBN: 978-953-336-028-7
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev
 
Dužina proizvoda : 0.0000 cm
Širina proizvoda: 0.0000 cm
Visina proizvoda: 0.0000 cm
Težina proizvoda: 0.0000 kg
Pakiranje proizvoda: 0.0000
Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.