ZBOG TEBE ŠUTIM, Ljiljana MeštrićZBOG TEBE ŠUTIM, Ljiljana Meštrić
Oznaka: W-0607

ZBOG TEBE ŠUTIM, Ljiljana Meštrić

80,00 kn
Nakladnik: Redak


Sažetak:


Priče Ljiljane Meštrić iliti STVARNOST JAČA OD PROZE Kratka priča, izričajna forma koja je u prozi ono što je lapidarna lirika u poeziji, uza svu raskošnu slobodu koju daruje piscu – ima i granitno-krute kriterije za postizanje uvjerljivosti: taj „roman u malom“, kako se često kaže, mora udovoljiti nizu jasnih zahtjeva, od prepoznatljive i dosljedno izvedene dramske linije do uvjerljivosti dijaloga, ovozemaljskosti likova i situacija kakve se zbivaju u svakodnevnim životima storija kojih su književne, ispisane, manje ili više vjeran odraz. Bilo da je narativnog karaktera, ispletena oko zanimljive anegdote ili „posuđena iz pomaknute stvarnosti“, kratka priča će nas se dojmiti – dojmljivošću satkanom iz podudarnosti njenog sadržaja s memorijskim, kulturološkim ili emocionalnim talogom u našem iskustvu… pa čak i kad je riječ o žanru koji se (navodno) temelji na znanstvenoj fantastici, budući da i najhrabrije izmaštan svijet ipak nosi u sebi kristalnu rešetku jedinoga nam znanog. Priče Ljiljane Meštrić odlikuju se upravo „manekenskom“ dosljednošću: bilo čime da su pokrenute, oko bilo koje životne činjenice ili (redovito posve uvjerljiva) događaja ispredene, one nadmašuju posljednjih godina često i olako (zlo)rabljen pojam stvarnosne proze: stvarnost je u njenim pripovijetkama jača od proze. Ona je oslikana bolno izravno, bez okolišanja čak i kada se zbiju obrati upitne etičnosti – kao što je „pripomoć“ patnji onoga tko ju je zaslužio(!) – a svaki čin njenih likova besprijekorno je usidren u mentalitetskom modelu protagonista… ništa nije niti nategnuto, još manje nemoguće. Priznajem pritom da me prozni rukopis autorice, stubokom različit od moga, i poprilično iznenadio – s obzirom da pratim produkciju kratke priče na našemu jezičkom području kao selektor/urednik raznih zbornika, član žirija i sl., imam vrlo dobar pregled aktualne produkcije – i izazvao na iščitavanje uz namjerno potisnute preferencije ili estetske kanone; prihvatio sam da Ljiljana Meštrić gradi vlastitu inačicu jezgrovita pripovijedanja… i vjerujem da jest tako. Stoga onima koji će ponirati u tkivo Ljiljaninih priča – gustu svilu, ponekad i posutu prijetnjama poput paukove mreže – ne želim otežati snalaženje ni umanjiti užitak istraživanja uobičajenim (recenzentskim) ukazivanjem na osobitosti pojedinih priča: bolje da ih dožive bez posredovanja, svake apriorne prosudbe, jer su sve jednako vrijedne, obojene jednakom originalnošću i žestinom. Mogu još samo ispisati dobronamjerno upozorenje: čuvajte se njenih likova – ulaze pod kožu, nastanjuju se u pamćenju… što besprijekorno svjedoči o njihovoj životnosti.

- Stjepo Martinović


Bilješka o autorici:

Ljiljana Meštrić rođena je 1955. Godine u Sarajevu. Živi u Novom Marofu. Iako je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu diplomirala predškolski odgoj, radi u zdravstvu i zaljubljena je u književnost i čitanje. Priče objavljuje u časopisima i grupnim zbirkama. Pobjednica je književnog natječaja velikogoričke Matice 2011. godine. „Zbog tebe šutim“ njezina je prva autorska knjiga.

Ključne riječi: Kratke priče

Naslov: Zbog tebe šutim
Autorica: Ljiljana Meštrić
Broj stranica: 86
Nakladnik: Redak
Godina izdanja: 2017.
ISBN: 978-953-336-382-0
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Dužina proizvoda : 0.0000 in
Širina proizvoda: 0.0000 in
Visina proizvoda: 0.0000 in
Težina proizvoda: 0.0000 lb
Pakiranje proizvoda: 0.0000
Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.