kommunalka_WK_ NASLOVNICA
Oznaka: W-0892

KOMMUNALKA, Drago Nakir

90,00 kn

Sažetak:
Roman KOMMUNALKA prati izmišljene likove i događaje u nekadašnjem Sovjetskom Savezu kroz glavni lik Sergeja Parolowa. Ideja industrijalizacije i elektrifikacije ratom opustošenog Sovjetskog Saveza bila je idejno monumentalna, ali u stvarnosti katastrofalna. Šesto more po veličini – Aralsko more, isušeno je kako bi zelene američke novčanice bile zasijane u pustinji u obliku pamuka. Jer Domovina je trebala novac za podići iz pepela srušena sela i gradove nakon Drugog svjetskog rata. Do tada su djeca revolucije morali živjeti u kommunalkama, stanovima od desetak kvadratnih metara, nastali pregrađivanjem šperpločom nekadašnjih buržujskih stanova.
Kommunalka nije bio samo komunalni stan namijenjen zbrinjavanju ljudi nakon Drugog svjetskog rata, već i cijela domovina Sovjeta iza željezne zavjese. Zajednički hodnik, zajednička kupaonica, zajednička kuhinja, zajednički otirač ispred ulaznih vrata kommunalke. I kolektivna duša što je silovala i ubijala u stanju potpune alkoholiziranosti. Ali ujedno i soborno familijarna u svijetu defamilijarnosti, ikonografije i retorike. «Kommunalka je bila sociološko Aralsko more ljudskih sudbina nasukanih na bijedu, siromaštvo, glad. A komunalni stanovi u kommunalki dno ljudskog ponosa gdje su i snovi lopovi.»


Bilješka o autoru:
Drago Nakir, rođen 1966. godine u Splitu. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Univerzitetu u Sarajevu. Jedan je od osnivača Književne omladine Splita. Od osnutka je bio novinar lokalnog glasila «Trogirski list». U književnosti se pojavljuje knjigom poezije «Okovan u sebi», koja u svome proširenom i izmijenjenom izdanju dobiva naslov «Usta su ime i križ čovjeka». Također izdaje epsko djelo «Obrana Klisa» o junačkoj borbi kliških uskoka protiv Turaka. Jedini roman «Djeca jednoga Boga,» izmijenjen i dopunjen, postao je prvi dio trilogije «BILO JEDNOM NA BALKANU.» Istovremeno izdaje i drugi roman «KOMMUNALKA» o životu s one strane Željezne zavjese, u negdašnjem Sovjetskom Savezu.

Ključne riječi: Kommunalka, Sovjetski Savez, Moskva, Aralsko more, Aralsk, Ashgabad, Turkmenistan, socijalizam, pamuk, Aral, Drago Nakir

E-mail: Drago Nakir

Knjige autora dostupne u webknjižari: webknjižara - Drago Nakir

Link: http://www.inet.hr/dragnaki

Naslov: Kommunalka
Autor: Drago Nakir
Broj stranica: 152
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2019.
ISBN: 978-953-336-577-0
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

 

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.