DEJAN DOBRINIĆ I ČUDNOVATI PUTELJAK I: Puteljkovi prijateljiDEJAN DOBRINIĆ I ČUDNOVATI PUTELJAK I: Puteljkovi prijatelji
Oznaka: W-0542

DEJAN DOBRINIĆ I ČUDNOVATI PUTELJAK I: Puteljkovi prijatelji

130,00 kn
Nakladnik: Redak


Sažetak: Autentični hrvatski fantasy roman


Roman koji je pred Vama zacijelo će steći vjernu publiku, posebice među mlađim čitateljima, ali i među mnogim ljubiteljima fantastične književnosti, točnije onoga književnog žanra koji opisujemo terminom fantasy.

Na početku dugog druženja s Dejanom Dobrinićem i Čudnovatim puteljkom možda je najvažnije istaknuti da je riječ o autentičnom hrvatskom fantasy romanu: nije mu samo autor, Kruno Šafranić, iz Hrvatske, nego su i glavni likovi stanovnici naše domovine, stoga i radnja počinje u Hrvatskoj. Dakako, kako roman odmiče – i kako to već biva u svakom pravom fantasyju – Puteljak će Dejana i njegovu družinu odvesti u druge, tajnovite i zapanjujuće svjetove, pri čemu će se rasplamsati sav vatromet autorove prebogate mašte. 

Kruno Šafranić je baštinik najboljih tradicija žanra: poštuje, upija i kreativno nadograđuje pročitanu literaturu, stvarajući vlastiti, autohtoni univerzum. Da Vam ne otkrijemo previše, navest ćemo da ćete, primjerice naići na mlade čarobnjake, poput onih iz Harryja Pottera, ali autorov „Hogwarts“ posve je originalan, s vlastitim pravilima i – vlastitim neprijateljima. Puteljkovi prijatelji podsjetit će nas Prstenovu družinu, no ova Dejanova sastoji se od stvarnih ljudi (i nekoliko životinja) koji se moraju suočiti s opasnostima sasvim samosvojne naravi. U svoju složenu romanesknu kompoziciju autor će uklopiti i fantastična bića koja izviru i iz dubina kolektivnog nesvjesnog, iz europske pučke, folklorne tradicije, iz koje su vješto crpila i braća Grimm i Ivana Brlić-Mažuranić, ali naići ćemo i na mnoga čudesna bića, situacije i zaplete stvorene isključivo u autorovoj lucidnoj imaginaciji.

U najboljim izdancima fantastične književnosti nadnaravni elementi nikad nisu samima sebi svrhom, puke atrakcije bez pokrića, pa je tako i u Čudnovatom puteljku. Baš kao i, primjerice, u teškom i mračnom romanu Talisman Stephena Kinga i Petera Strauba, razrješenje sudbine Dejanove obitelji, pogođene stvarnim životnim nedaćama, izravno ovisi o iskušenjima s kojima se Dejan i njegovi prijatelji moraju suočiti u onostranim svjetovima. Stoga, u jednom odvjetku svoje razgranate radnje, Čudnovati puteljak prerasta u roman o stvarnom životu: u pripovijest o odrastanju, mladenačkim ljubavima, domoljublju, hrabrosti, požrtvovnosti, samoprijegoru, suočavanju sa samim sobom, prerastanju vlastitih slabosti i drugim istinskim ljudskim vrijednostima, kao i njihovim suprotnostima kao što su alkoholizam, materijalizam, prijetvornost, izdajstvo, pa i seksualno neprihvatljivo ponašanje. Primjer Dejana Dobrinića, toga „neobičnog dječaka čista srca“, govori nam da moramo, kako kaže pjesma grupe M People, search for the hero inside yourself – pronaći junaka u sebi samom; kad to ostvarimo, svatko od nas bit će junak: u ovom i u svim drugim svjetovima.

Kruno Šafranić također se upravo junački suočio sa složenom građom koju je osmislio. Iako se radi o romanu mladog pisca, kojeg tek očekuje pravo književno sazrijevanje, Čudnovati puteljak zacijelo će steći brojne poklonike, tim više što nas (a to Vam možemo i zajamčiti) prava uzbuđenja i istinske drame očekuju u idućim nastavcima trilogije.

Ugodno čitanje!

- Denis Peričić


Bilješka o autoru:

Kruno Šafranić rođen je 28. veljače 1986. u Zagrebu. Osnovnu školu pohađao je u Velikoj Mlaki, mjestu između Zagreba i Velike Gorice, a svakodnevne šetnje puteljkom kojim se kretao do škole nadahnule su ga za prvi roman, trilogiju Dejan Dobrinić i Čudnovati puteljak.

Završio je srednju Ugostiteljsko-turističku školu. U srednjoškolskim danima počeo je i pisati, što intenzivira po odsluženju vojnog roka. Danas radi u restoranu, a u slobodno vrijeme piše i bavi se književnim aktivizmom. Piše kratke priče, pjesme i druge tekstove. Dosad ih je objavljivao u Časopisu za književnost Kvaka i časopisu Suncokret te na Ziher.hr, Izvandomovinskom portalu Fenix Magazin – Nezavisni hrvatsko-njemački mjesečnik, Facebook grupi Pisci i Književnost, Facebook grupi Književni klub te drugim sličnim stranicama i blogovima.

U zbirci priča grupe Pisci i Književnost Gdje prijateljstvo niče rastu i priče (2014.) objavljeno mu je 15 priča. U zbirci pjesama grupe Pisci i Književnost Prijateljstvo uklesano stihom (2015.) objavljeno mu je 19 pjesama. U zbirci priča grupe Pisci i Književnost Tisuću boja (2016.) objavljeno mu je 5 priča. U zbirci priča grupe Pisci i Književnost Tajne (ne)mirnog kvarta (2016.) objavljene su mu 3 priče.

Na književnom natječaju u književnoj grupi Klub čitatelja 2013. osvojio je 1. mjesto s humorističnom pričom "Sarma". Na natječaju za zimsku priču u književnoj grupi Klub čitatelja 2014. osvojio je 1. mjesto s duhovnom pričom "Slijepa djevojčica i Božićno čudo". Na natječaju za kratku priču u grupi Pisci i Književnost 2015. podijelio je 1. mjesto s fantasy pričom "Čarobno drvo za ogrjev". Na natječaju Fantasy Castle 2013. osvojio je 3. mjesto s fantasy pričom "Vilin vrt".

Kao osnivač i voditelj uređuje Facebook profil grupe Pisci i Književnost, Facebook stranicu Pisci i Književnost, te web-stranicu Pisci i Književnost.

Ključne riječi: Fantasy, Fantastika, Kruno, Šafranić, Puteljak, Prijatelji, Trilogija, Čarolija, Zmajevi

Link: Facebook stranica

E-mail: Kruno Šafranić

Naslov: DEJAN DOBRINIĆ I ČUDNOVATI PUTELJAK, Prvi dio: Puteljkovi prijatelji
Autor: Kruno Šafranić
Broj stranica: 260
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2016.
ISBN: 978-953-336-333-2
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Dužina proizvoda : 0.0000 in
Širina proizvoda: 0.0000 in
Visina proizvoda: 0.0000 in
Težina proizvoda: 0.0000 lb
Pakiranje proizvoda: 0.0000 kg
Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.