RIMSKI UGOVORI, Josip MilatRIMSKI UGOVORI, Josip Milat
Oznaka: W-0532

RIMSKI UGOVORI, Josip Milat

50,00 kn
Nakladnik: Redak


Sažetak:

Knjiga Rimski ugovori – kraljevina Italija, kraljevina Hrvatska (NDH) 18. svibnja 1941. obuhvaća tekstove 7 uglednih autora, od kojih je pet autoriziranih radova koji su izneseni na Okruglom stolu što ga je organizirala Udruga antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita u povodu 65. godišnjice (2006.) potpisivanja Rimskih ugovora. Dva autorska rada su posebno pisana za potrebe ovog izdanja.

Nakon predgovora u prvom poglavlju daje se prikaz povijesnog predteksta Rimskih ugovora. U drugom najširem poglavlju: Rimski ugovori između NDH i Italije u kojemu se navode tekstovi svih triju Rimskih ugovora i daje se znanstveni prikaz stavova o njima u historiografskoj građi. U trećem i četvrtom dijelu se navode pravni aspekti i političke posljedice Rimskih ugovora posebno na političke prilike u Dalmaciji. U petom odjeljku se prikazuje uloga Hrvatskog episkopata i Vatikana u Rimskim ugovorima. Knjiga završava odjeljkom pod naslovom Katolička crkva i fašizam u kojemu se daje kritički prikaz odnosa i različitih pozitivnih i negativnih stavova katoličke crkve naspram fašizmu i antifašizmu.

Bilješka o uredniku:

MARIN KUZMIĆ (r. 1940.) je književni i novinski urednik. Živi i radi u Splitu. Diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

U novinarstvu je od 1958. Suradnik u Slobodnoj Dalmaciji (1958-1960), glavni i odgovorni urednik Studentskog lista (1964.-1966.), urednik u Dokumentarnom programu TV Zagreb, potom glavni i odgovorni urednik Slobodne Dalmacije i Nedjeljne Dalmacije (1973.-1978). Od 1995. je u mirovini.

Bio je suosnivač te zamjenik glavnog urednika dnevnika i tjednika Dan (1995.-1998.). Surađivao je u časopisima kao što su bili Razlog i Pogledi.

Koncipirao je i uređivao knjige za više hrvatskih izdavača, među kojima su bili Slobodna Dalmacija, Marjan tisak, Croma, UAAB i Zaklada Grenc. Među ostalim, priredio je za tisak Povijest hrvatske književnosti Prospreova Novaka, monografiju Otok Šolta; zasnovao je i uredio kompleksna izdanja kao što su Dalmacija – hrvatska ruža vjetrova, Antifašistički Split: Ratna kronika 1941.- 1945.

Bio je dointendant Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu. Osamdesetih godina prošlog stoljeća bio je član Izvršnog vijeća Skupštine općine Split.

Dobitnik je nagrade Zlatno pero Društva novinara Hrvatske, za 1971./1972. godinu.

Ključne riječi: Rimski ugovori kraljevina Italija Kraljevina Hrvatska, Nezavisna država Hrvatska, fašizam, ustaštvo, izdaja hrvatskih nacionalnih interesa, katolička crkva.

Naslov: RIMSKI UGOVORI
Autor: Josip Milat
Broj stranica: 104
Nakladnik: Udruga antifašista i antifašističkih boraca grada Splita
Godina izdanja: 2016.
ISBN: 978-953-99372-5-4
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Dužina proizvoda : 0.0000 in
Širina proizvoda: 0.0000 in
Visina proizvoda: 0.0000 in
Težina proizvoda: 0.0000 lb
Pakiranje proizvoda: 0.0000
Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.