PROŠLOST I BUDUĆNOST-o nihilizmu spram naše novije povijestiPROŠLOST I BUDUĆNOST-o nihilizmu spram naše novije povijesti
Oznaka: W-0531

PROŠLOST I BUDUĆNOST-o nihilizmu spram naše novije povijesti

50,00 kn
Nakladnik: Redak


Sažetak:
 

Autor u knjizi „Prošlost i budućnost“ kritički razmatra našu noviju povijest, počevši od Austrougarske, koja je bila sklop porobljenih naroda a ne preteča Europske Unije; zatim Prvi svjetski rat, pogubnost Savezničkih tajnih ugovora i naše dileme kamo iz Austrije; što nam je donosila a što priječila Kraljevina SHS-Jugoslavija; kalvarija Drugog svjetskog rata i izmišljeni prijepori oko njega; FNRJ-SFRJ socijalistička faza naše društvene povijesti; prevladavanje društvenog vlasništva i jednostranačja; čemu nihilizam spram naše novije povijesti.

Bilješka o autoru: 

Boris Vušković predavao je sociologiju na Pravnom i Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Napisao je velik broj zapaženih tekstova u zemlji i u inozemstvu. Objavio je knjigu „Raspeto katoličanstvo“ (1980), zajedno s prof.dr.sc. Srđanom Vrcanom, koja je dobila prestižnu godišnju Nagradu za znanost lista „Slobodna Dalmacija“. Sudjelovao je u brojnim sociologijskim istraživanjima. Rukovodio je istraživanjem strukture i dinamike članstva SK, objavljenome u dva knjižna izdanja („Struktura i dinamika članstva SK“ 1984). Knjiga je citirana u zemlji i inozemstvu, a dobila je i Nagradu za znanost Grada Splita.

Bilješka o uredniku: 

MARIN KUZMIĆ (r. 1940.) je književni i novinski urednik. Živi i radi u Splitu. Diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

U novinarstvu je od 1958. Suradnik u Slobodnoj Dalmaciji (1958-1960), glavni i odgovorni urednik Studentskog lista (1964.-1966.), urednik u Dokumentarnom programu TV Zagreb, potom glavni i odgovorni urednik Slobodne Dalmacije i Nedjeljne Dalmacije (1973.-1978). Od 1995. je u mirovini.

Bio je suosnivač te zamjenik glavnog urednika dnevnika i tjednika Dan (1995.-1998.). Surađivao je u časopisima kao što su bili Razlog i Pogledi.

Koncipirao je i uređivao knjige za više hrvatskih izdavača, među kojima su bili Slobodna DalmacijaMarjan tisakCroma, UAAB i Zaklada Grenc. Među ostalim, priredio je za tisak Povijest hrvatske književnosti Prospreova Novaka, monografiju Otok Šolta; zasnovao je i uredio kompleksna izdanja kao što su Dalmacija – hrvatska ruža vjetrova, Antifašistički Split: Ratna kronika 1941.- 1945.

Bio je dointendant Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu. Osamdesetih godina prošlog stoljeća bio je član Izvršnog vijeća Skupštine općine Split.

Dobitnik je nagrade Zlatno pero Društva novinara Hrvatske, za 1971./1972. godinu.

Ključne riječi:
 Povijest, politika, Drugi svjetski rat, balkanski kanibalizam, raspad Jugoslavije, tranzicija, nedorečena demokracija, politikantsko, prešućivanje povijesne zbilje, nihilizam.

E-mail: Boris Vušković

Naslov: PROŠLOST I BUDUĆNOST (o nihilizmu spram naše novije povijesti)
Autor: Boris Vušković
Broj stranica: 92
Nakladnik: Udruga antifašista i antifašističkih boraca grada Splita
Godina izdanja: 2016.
ISBN: 978-953-99372-3-0
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Dužina proizvoda : 0.0000 in
Širina proizvoda: 0.0000 in
Visina proizvoda: 0.0000 in
Težina proizvoda: 0.0000 lb
Pakiranje proizvoda: 0.0000
Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.