Zbornik radova XIV. Kongresa HDOD - HLZZbornik radova XIV. Kongresa HDOD - HLZ
Oznaka: WMED-140011

Zbornik radova XIV. Kongresa HDOD - HLZ

120,00 kn
Nakladnik: Redak


PROSLOV

Drage kolegice i kolege, po 14. put se sastajemo na kongresu Hrvatskog društva obiteljskih doktora kao mjestu susreta tradicionalnih vrijednosti obiteljske medicine i razmjene iskustva između kolega. I ovaj put ćemo prikazati veliki broj zanimljivih radova zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji s kolegama iz obiteljske medicine, našim kolegama iz bolnica, javnozdravstvenih ustanova i škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ te posebice plodonosnoj suradnji s Društvom nastavnika opće/obiteljske medicine. Centralna tema 14. kongresa je sekundarna prevencija kardiovaskularnih bolesti kao jedan od izazova liječnicima obiteljske medicine u svakodnevnom radu, pogotovo u svjetlu postojećih smjernica i novog načina ugovaranja u obiteljskoj medicini. Svjesni smo da se u sekundarnu prevenciju kardiovaskularnih bolesti ulaže jako puno truda i novca, ali ostaje otvoreno pitanje u kojoj mjeri se kod tih bolesnika postižu ciljne vrijednosti tlaka, glukoze u krvi ili lipidograma te koji čimbenici utječu na postizanje ciljnih vrijednosti kao i kakva je odgovornost samog bolesnika u procesu liječenja. Timski rad i uloga sestre u timu je vrlo česta tema na našim kongresima pa tako i ove godine imamo nekoliko vrlo dobrih radova iz ovog područja. Treća tema su prednosti i mane novog sustava ugovaranja. Poboljšava li kvalitetu rada i skrbi za naše bolesnike u ordinacijama ili povećava administrativne obveze liječnika i sestre te koji su prvi rezultati novog sustava ugovaranja. Izvan primarne teme na kongresu će biti predstavljene i novosti u liječenju kožnih bolesti, urolitijaze, organizacije zdravstvene zaštite te specifičnosti rada liječnika obiteljske medicine.

Obiteljska medicina u Republici Hrvatskoj je svakim danom sve jača i sve nas veseli jačanje uloge obiteljskog liječnika u sustavu. Unatoč starim problemima odnosno kroničnom nedostatku liječnika i novih timova obiteljske medicine novi sustav ugovaranja daje nove mogućnosti i potiče liječnike obiteljske medicine na izvrsnost što kao Društvo apsolutno podržavamo. Nažalost, novi sustav ugovaranja stvorio je i veliku podjelu među liječnicima obiteljske medicine, jer zbog administrativnih zabrana liječnici zaposlenici domova zdravlja nisu jednako plaćeni za dijagnostičko-terapijske postupke koje naprave u svojim ordinacijama. Samim time postavlja se i pitanje budućnosti domova zdravlja kao temelja organizacije primarne zdravstvene zaštite i interesa obiteljskih liječnika da ostanu raditi u domu zdravlja. Obiteljska medicina je temelj svakog uspješnog zdravstvenog sustava i mi se nadamo da ćemo uz pomoć domova zdravlja, Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje riješiti ovaj problem te da će svim liječnicima obiteljske medicine biti omogućen jednak položaj u sustavu, jer je zadovoljan liječnik ključ kvalitetne skrbi za bolesnika. Jedan od prioriteta Europske unije je edukacija liječnika te se nadamo da će se edukacija liječnika obiteljske medicine u Republici Hrvatskoj nastaviti s još većim intenzitetom te da će kongres i ovaj kongresni zbornik biti zanimljivo štivo za stare i nove generacije liječnika u obiteljskoj medicini.

- Predsjednik HDOD-HLZ-a
Dragan Soldo, dr. med.

Bilješka o uredniku:

Dragan Soldo rođen je 1978. godine u Širokom Brijegu, maturirao 1996. u gimnaziji «Fra. Dominik Mandić» i iste godine upisao Medicinski fakultet u Zagrebu. Diplomirao 2002. godine i počeo raditi kao znanstveni novak - asistent na Katedri za obiteljsku medicinu. Od travnja 2007. g. radi kao liječnik obiteljske medicine na pola radnog vremena u Zdravstvenoj stanici Dugave-Travno, Dom zdravlja Zagreb Centar. Završio specijalizaciju iz obiteljske medicine i položio specijalistički ispit 2008. Upisao znanstveni poslijediplomski studij «Biomedicina i zdravstvo» na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i radi na izradi doktorske disertacije u sklopu međunarodnog projekta APRES (The Appropriateness of Prescribing Antibiotics in Primary Health Care in Europe with Respect to Antibiotic Resistance). Član Hrvatskog društva obiteljskih doktora od 2004. Godine, a od 2012. godine obnaša dužnost predsjednika Društva. Aktivno sudjeluje u radu Društva nastavnika opće/obiteljske medicine i član je europskih udruženja liječnika obiteljske medicine EURACT i EGPRN u kojem je i nacionalni predstavnik za Republiku Hrvatsku.

Ključne riječi: HDOD, zbornik obiteljske medicine, obiteljska medicina

Link: www.hdod.net
E-mail: HDOD

Naslov: Zbornik radova XIV. Kongresa HDOD - HLZ
Autor: Hrvatsko društvo obiteljskih doktora
Broj stranica: 332
Nakladnik: Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko društvo obiteljskih doktora
Godina izdanja: 2014.
ISBN: 978-953-7789-03-9
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev

Dužina proizvoda : 0.0000 in
Širina proizvoda: 0.0000 in
Visina proizvoda: 0.0000 in
Težina proizvoda: 0.0000 lb
Pakiranje proizvoda: 0.0000
Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.