Anto_Adžamić_BOSANSKA_POSAVINA_O_grlicama_i_ljudima_webknjizara_redak_WEB_1373
Product Code: W-1373

BOSANSKA POSAVINA O grlicama i ljudima, Anto Adžamić

18,58 €
Manufacturer Redak

Sažetak:

U knjizi su sakupljeni neki od književno-dokumentarnih zapisa i pjesama lokalnog učitelja, novinara i poete Ante Adžamića iz bogate lepeze njegovih tekstova i pjesama objavljenih u različitim časopisima u periodu od 1960. do 2007. godine o Bosanskoj Posavini, djetinjstvu, zavičajnim ljudima i običajima, neimarima, stvarateljima, selima i gradovima kao i o velikosrpskoj agresiji na taj pitomi kraj pun zajedničkog suživota svih naroda. Većina sakupljenih tekstova je iz »Posavskog Glasnika«, uključujući i one satirične koje je pisao narodnim jezikom pod pseudonimom »Prika iz Lipika«.

Anto Adžamić je sve tekstove u »Posavskom Glasniku« pisao iz svoje bogate riznice sjećanja i svojih, kako ih sam naziva »hodoljublja«. Pisao je i o iskustvima protjerivanja, izgnanstvu, čežnji i zbivanjima onako kako su se dogodila ističući laž kao jedno od najgorih oružja manipulacije. Pisao je o kolovođama rata, poznanicima koju ga nisu poznavali, prijateljima koji su u jednom trenutku to prestali biti... Pisao je i o pozadini vlastitih priča, opisivao ponekad iste događaje iz različitih dijelova vlastitog života... Pisanjem je tijekom rata davao nadu u povratak za sve druge izgnane i obespravljene Posavljake.

Knjiga sadrži i njegove srednjoškolske nagrađivane radove, odabrane priče i pjesme objavljene tijekom novinarske karijere kao i neke od tekstova koje pisao za školski časopis u Potočanima (BiH) tijekom svog ponovnog učiteljevanja. Za neke od tekstova koji su pronađeni u njegovom domu nije sigurno jesu li ikad do sada vidjeli svjetlost dana.

Neki od tekstova predstavljaju jedinstvenu odu zavičaju, odu Bosanskoj Posavini kakva je nekad bila.

Knjiga pruža bogate opise i kao takva daje doprinos za većinu sela posavskih Hrvata i Muslimana: od rodnih mu Donjih Kladara, pa do Garevca, Pećnika, Tarevaca, Jakeša, Dobre Vode, Donjih Riječana, Srnave, Potočana, Kornice, Čardaka, Lipika, Domaljevca, Dobrinje, Tramošnice, Živkovog Polja..., kao i tamošnjih gradova: Modriče, Odžaka, Gradačca, Bosanskog Šamca, Orašja... Knjiga također predstavlja i značajan doprinos za grad Dugo Selo gdje je napisan veći dio sakupljenog materijala.

Ova knjiga, predstavlja jedinstven dokument o Bosanskoj Posavini i ljepoti zemlje koja je iz dronjaka rasla, visine dosegla, a onda je ljudski i materijalno ružno uništena u ratu koji još uvijek traje u dušama mnogih. Opisani događaji i priče ostaju kao zalog za sve obespravljene, poginule i izgnane pod naletom velikosrpske agresije kao i osuda zločina koji se ne smiju zaboraviti u ime budućeg mira, suživota, prosperiteta svih naroda tog kraja.

 

Bilješka o autoru:

Anto Adžamić je rođen 15. svibnja 1942. godine u Donjim Kladarima kod Modriče, Bosna i Hercegovina. Osnovnu školu pohađao je u Garevcu, nižu realnu gimnaziju u Modriči, a gimnaziju u Gradačcu. Zvanje učitelja stekao je u Učiteljskoj školi u Derventi, a kasnije je diplomirao na Pedagoškoj akademiji u Beogradu.

Učiteljevao je u Garevcu, Dobroj Vodi, Kladarima i Donjim Riječanima, a potom je dvadesetak godina radio kao novinar i urednik u Radio-Modriči i bio prvi urednik »Modričkih novina«. Objavio je brojne reportažne i druge zapise u »Zadrugaru«, »Večernjim novinama«, »Oslobođenju«, »Prosvjetnom listu«, »Glasu komuna« i drugim lokalnim listovima u Bosni i Hercegovini. Godinama je bio dopisnik Radio-Sarajeva, a surađivao je i u književnim časopisima »Lica« i »Naši dani«.

Još kao srednjoškolac osvojio je više značajnih književnih priznanja, a među njima i prve nagrade za prozu na natječaju zagrebačkog »Poleta« (1960. i 1961. godine), nekada eminentnog literarnog časopisa.

U »Posavskom glasniku«, u rubrici »IZ DNEVNIKA«, objavio je brojne reportaže koje se pamte po lepršavom jeziku, dubokoj osjećajnosti i promišljenosti, toploj lirici koju je protkao vedrinom duha ljudi iz Bosanske Posavine. U istom listu, pod pseudonimom »Prika iz Lipika«, pisao je izričajem narodnog jezika kojim se odavno više ne govori...

Nakon rata u Bosni i Hercegovini, živio je i radio u Dugom Selu pokraj Zagreba, povremeno pisao o svom zavičaju i radio kao putnik-učitelj u Potočanima kod Odžaka.

Preminuo je 9. svibnja 2022. godine u Zagrebu. Pokopan je na Novom Groblju u Dugom Selu.

Ključne riječi: Bosanska Posavina, Anto Adžamić, O grlicama i ljudima, Posavski Glasnik, Rat u Bosanskoj Posavini, Protjerivanje Hrvata, Prošlost Bosanske Posavine, Običaji posavskih Hrvata, Velikosrpska agresija u Bosanskoj Posavini, Modriča, Donji Kladari, Garevac, Orašje, Odžak, Pećnik, izgnanstvo...

E-mail: Anto Adžamić

 

Naslov: BOSANSKA POSAVINA O grlicama i ljudima
Autor: Anto Adžamić
Broj stranica: 318
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2022.
ISBN: 978-953-336-895-5
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

There are yet no reviews for this product.