Azra_Omnia_Grizući_praznine_Vrtlog_emocija_webknjizara_redak_WEB_1300
Product Code: W-1300

GRIZUĆI PRAZNINE: VRTLOG EMOCIJA, Azra Omnia

80,00 kn
Manufacturer Redak

Sažetak:

U svom poetskom izričaju, Azra Omnia nudi nam prekrasan pogled na bogatstvo ljudskih emocija; na snagu ljubavi, bol razočaranja, nadanje, gorčinu, nadahnuće, vjeru i znatiželju.

Daruje nam prozor u svijet vlastite nutrine s kojom se svatko od nas može poistovjetiti u nekom trenutku vlastita života.

Vrtlog emocija, kao prva zbirka iz trilogije „Grizući praznine“ savršeni je prikaz onog rollercoastera u nama, koji nas baca iz ljubavi u ravnodušnost, iz apatije u uzbuđenje, iz ljutnje i prkosa u polet.

Simbolika naziva ove zbirke je veoma moćna, a praznine su samo privid. Boje Azrinih emocija govore jasno o njenoj ispunjenosti životom čak i u najtežim trenucima.

U vremenu u kojem živimo, biti pjesnik koji svijetu daje svoju nutrinu, hrabar je borac za autentično življenje. Azra je svojim izričajem pokazala kako žena može biti ratnica i pobjednica u najtežim bitkama, onima koje se vode s vlastitim srcem.

 

Bilješka o autorici:

Azra Omnia (Azra Omerović Olovčić) rođena je 1988. godine u Gradačcu (Bosna i Hercegovina), gdje završava osnovnu školu i gimnaziju, a nedugo zatim se i zapošljava u jednoj tvornici obuće, čiji zaposlenik biva dugi niz godina.

Azra talenat za pisanje pokazuje već u prvom razredu osnovne škole. Tada piše i svoju prvu rimovanu pjesmu. U šestom razredu osnovne škole, i već uveliko prepoznata po svom talentu, dobiva ponudu za izdavanje prve zbirke pjesama, no, pod teretom raznih problema i života u problematičnoj porodici, najednom buntovno odustaje od sebe kao pjesnikinje i kreće nekim drugim putem.

Taj potez protiv vlastitog bića u njoj stvara blokadu koja joj onemogućava pisanje poezije narednih 15 godina. Nakon što skoro u potpunosti zaboravlja taj zamrli dio sebe, 2018. godine prvi put osjeća u sebi impuls za ponovnim pisanjem poezije, koji će iznjedriti oko 300 napisanih pjesama u periodu od oko dvije godine. To su ujedno i pjesme koje su uvrštene u ovu zbirku i koje su planirane za naredne dvije zbirke, kao dio svojevrsne trilogije.

U njenom pjesničkom stasanju najveći uticaj imala je poezija Jesenjina, Puškina, Šantića, Hajnea, a od modernih stvaralaca izdvaja pjesnikinju Sonju Delimar, koju prvobitno pronalazi na društvenoj mreži pod pseudonimom Glorija Jagoda Magdalena, a ljepota i snaga Sonjinih soneta biva i glavnim razlogom Azrinog okretanja sonetu kao jednom od njenih budućih pjesničkih pravaca.

Njena poezija je filozofija ljubavi i života u kojem glavnu borbu vodi s iluzornom prazninom koja često blokira prolaz snažnoj emociji koja živi zaključana negdje u dubini, zbog čega ova zbirka i nosi naziv „Grizući praznine“. Poezija je za pjesnikinju šifra koja tu emociju otključava i iznosi na papir, time pokazujući iluzornost same praznine, kao i efekte borbe za opstanak nje kao žene i pjesnikinje.

No, to nije njena jedina borba. Azra kroz svoju poeziju pokušava pomiriti svoje protivriječnosti koje najprije proizlaze iz nje kao muslimanke koja nosi hidžab i nje kao žene koja piše ljubavnu poeziju nerijetko prožetu suptilnom erotskom konotacijom, što u njoj stvara bojazan da ljudi neće moći razumjeti da ona o ljubavi razmišlja kao obična, otkrivena žena, a o islamskim propisima vezanim za nju – onako kao pokrivena žena; međutim, pošto se poezija, već po svojoj prirodi, ne može svesti ni na kakav propis, Azra strahuje od mogućeg nesporazuma oko te stvari. Taj će unutrašnji konflikt u njoj formirati jedan novi pravac u kojem njena ljubavna poezija prelazi u onu u kojoj se u prvi plan stavlja ljubav prema Bogu – što za pjesnikinju predstavlja najviši nivo autentičnosti, kao i vrhunac pomirbe njenog pjesničkog alter ega s islamskim načinom života nje kao obične žene

Ključne riječi: Poezija, pjesme, pjesništvo, emocije, vjera

E-mail: Azra Omnia

Link: https://www.facebook.com/azraomnia/

 

Naslov: Grizući praznine: Vrtlog emocija
Autorica: Azra Omnia
Broj stranica: 92
Nakladnik: Redak
Godina izdanja: 2022.
ISBN: 978-953-336-840-5, 978-953-336-844-3 (cjelina)
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

There are yet no reviews for this product.