Marino_Višnić_Nadležnost_hrvatskih_javnih_bilježnika_u_ovršnom_postupku_i_problem_obrnute_diskriminacije_webknjizara_redak_WEB_1230
Product Code: W-1230

NADLEŽNOST HRVATSKIH JAVNIH BILJEŽNIKA U OVRŠNOM POSTUPKU I PROBLEM OBRNUTE DISKRIMINACIJE, Marino Višnić

200,00 kn
Manufacturer Redak

Sažetak:

S presudama u predmetima Zulfikarpašić i Pula parking postalo je jasno kako se pravomoćno rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave koje je izdao hrvatski javni bilježnik neće moći izvršiti izvan granica Republike Hrvatske jer to tijelo nije obuhvaćeno pod pojam „sud“ u smislu Uredbe br. 805/2004 i Uredbe Bruxelles I bis. Međutim, hrvatski javni bilježnici i dalje sudjeluju u ovršnim postupcima putem donošenja rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave.

Kada nacionalno zakonodavstvo neke države članice nije u skladu s pravom Europske unije jedan od fenomena koji može proizaći je obrnuta diskriminacija. U predmetima Hrvatska radiotelevizija i EOS Matrix sud koji je uputio zahtjev za prethodnu odluku povezao je nadležnost hrvatskih javnih bilježnika u ovršnom postupku s obrnutom diskriminacijom, ali se Sud Europske unije proglasio nenadležnim za odlučivanje.

Kakve implikacije imaju presude Zulfikarpašić i Pula Parking na ovršni postupak u Republici Hrvatskoj? Zašto se Sud Europske unije proglasio nenadležnim za odlučivanje u predmetima Hrvatska radiotelevizija i EOS Matrix? Što je to obrnuta diskriminacija? Proizlazi li iz nadležnosti hrvatskih javnih bilježnika u ovršnom postupku obrnuta diskriminacija? Je li nacionalni postupak donošenja rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave u skladu s pravom Europske unije?

 

Bilješka o autoru:

Marino Višnić rođen je 14. prosinca 1993. godine u Rijeci, gdje je pohađao talijansku klasičnu gimnaziju. Studij prava na Sveučilištu u Trstu završio je 3. srpnja 2018. godine i prije petogodišnjeg roka, diplomiravši s maksimalnih 110 cum laude. Sudjelovao je u brojnim fakultetskim aktivnostima, a između ostalog bio je i tutor mlađim studentima. Vježbenički staž uspješno je odradio u dva renomirana odvjetnička ureda u Trstu. Posebno ga zanima europsko i ovršno pravo pa se i tema njegovog diplomskog rada odnosila na ovršni postupak u Republici Italiji. Uz znanje materinskog hrvatskog jezika, Marino Višnić ima odlično znanje talijanskog i engleskog jezika te osnovno znanje njemačkog jezika.

Ključne riječi: Obrnuta diskriminacija, ovršni postupak, javni bilježnici, vjerodostojna isprava, europsko pravo, rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave, predmet Zulfikarpašić, predmet Pula Parking, predmet Hrvatska radiotelevizija, predmet EOS Matrix, Uredba br. 805/2004, Uredba Bruxelles I bis

E-mail: Marino Višnić 

 

Naslov: Nadležnost hrvatskih javnih bilježnika u ovršnom postupku i problem obrnute diskriminacije
Autor: Marino Višnić
Broj stranica: 128
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2021.
ISBN: 978-953-336-795-8
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

There are yet no reviews for this product.