Sonja_Cindori,_Ozren_Pilipović,_Renata_Kalčić_Porez_na_dodanu_vrijednost__webknjizara_redak_WEB_1179
Product Code: W-1179

POREZ NA DODANU VRIJEDNOST, Grupa autora

90,00 kn
Manufacturer Redak

Sažetak:

Knjiga porez na dodanu vrijednost u teoriji i praksi obuhvaća prikaz poreza na dodanu vrijednost kroz prizmu pravne i ekonomske teorije, kao i brojnih primjera iz prakse. Ekonomska podloga poreza na dodanu vrijednost je potrošnja koja je uvjetovana osobnim dohodcima potrošača i razmjenom dobara na koja se taj porez plaća. Okosnicu knjige čini prikaz oporezivanja porezom na dodanu vrijednost na području Republike Hrvatske te oporezivanja transakcija koje tuzemni porezni obveznici obavljaju s poreznim obveznicima iz država članica Europske unije i trećih zemalja. Opisane su obveze i prava poreznih obveznika u sustavu poreza na dodanu vrijednost, malih poreznih obveznika i drugih osoba koje su obvezne plaćati porez na dodanu vrijednost u slučaju stjecanja dobara i primljenih usluga iz drugih država članica Europske unije i trećih zemalja. Posebno je istaknut značaj pretporeza, poreznih stopa, oslobađanja od plaćanja poreza i obveza izdavanja računa. Također se opisuju posebni postupci oporezivanja kao što je uvoz i izvoz dobara te pritom nastale obveze plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Bilješka o autorima:

Sonja Cindori, izvanredna profesorica (2017.) na Katedri za Financijsko pravo i financijsku znanost, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Prije stečene titule doktorice znanosti na istom fakultetu (2009.) radila je u Ministarstvu financija, Poreznoj upravi i Uredu za sprječavanje pranja novca. Stečene spoznaje na području financijskog prava i financijske znanosti promovira izlaganjem znanstvenih radova na brojnim međunarodnim skupovima te autorstvom i koautorstvom udžbenika, knjiga i članaka. Uže područje interesa: oporezivanje prometa te sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Ozren Pilipović, izvanredni profesor (2017.) na Katedri za Ekonomske znanosti, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Prije stečene titule doktora znanosti na istom fakultetu (2011.) magistrirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani (2007). Od 2003 godine zaposlen na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Uže područje interesa: međunarodna ekonomija, politička ekonomija regionalnih ekonomskih integracija, institucionalna ekonomija.

Renata Kalčić, pomoćnica ravnatelja Porezne uprave u Sektoru za normativnu djelatnost, edukaciju i međunarodnu suradnju (2017). Kao diplomirani ekonomist (1985.) radila je u gospodarstvu do 1995. kada je počela raditi u Poreznoj upravi Područnom uredu Zagreb kao viši upravni savjetnik, a od 2006. radila je kao voditeljica Službe za porez na dodanu vrijednost u Središnjem uredu Porezne uprave. Oporezivanjem porezom na dodanu vrijednost bavi se od početka njegovog uvođenja u porezni sustav Republike Hrvatske. Sudjeluje kao predavač na raznim seminarima i skupovima te objavljuje autorske i koautorske stručne članke. Bila je voditeljica twinning projekta Porezne uprave financiranog iz programa IPA 2010 „Jačanje administrativne institucionalne sposobnosti Porezne uprave Republike Hrvatske na području primjene PDV-a na Zajedničkom tržištu EU“. Uže područje interesa: problematika poreza na dodanu vrijednost u Republici Hrvatskoj i na području Europske unije.

Ključne riječi: Porez, potrošnja, dodana vrijednost, prag isporuke, prag stjecanja, uvoz, račun, pretporez, trostrani posao, PDV identifikacijski broj, porezna stopa, povrat poreza, prijenos porezne obveze, posebni postupci oporezivanja, mali porezni obveznik.

Link: https://www.pravo.unizg.hr/sonja.cindori

https://www.pravo.unizg.hr/ozren.pilipovic


Naslov: Porez na dodanu vrijednost
Autori: Sonja Cindori, Ozren Pilipović, Renata Kalčić
Broj stranica: 198
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2021.
ISBN: 978-953-336-700-2
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

There are yet no reviews for this product.