Frano_Ljubić_ZA_JEDNAKOPRAVNOST_HRVATSKOG_NARODA_I_NUŽNOST_PRISTUPANJA_BIH_U_EU_webknjizara_redak_WEB_1153
Product Code: W-1153

ZA JEDNAKOPRAVNOST HRVATSKOG NARODA I NUŽNOST PRISTUPANJA BIH U EU, Frano Ljubić

252,00 kn
Manufacturer Redak

Sažetak:

U knjizi su radovi u kojima je zapisano kako se uspostavljala vlast u Mostaru, Hercegovačko-neretvanskoj županiji i F BiH nakon potpisa Dejtonskog sporazuma, opstrukcijama dužnosnika u tijelima vlasti iz reda bošnjačkog naroda pri usvajanju zakonskih akata na nižim razinama vlasti kako bi se mogli primjenjivali zakoni s viših razina i optužbe hrvatskih dužnosnika kako ne žele usvajanje novih zakona kako bi mogli nastaviti s primjenom zakona HR Herceg Bosne s ciljem da te zakone usvoji, nametne ili proglasi OHR čije su odluke uvijek bile pristrane i više njima odgovarale, pogoršavale ionako nejednakopravan položaj hrvatskog naroda. Među njima su i pisma (prosvjedi) protiv takvih odluka upućena predstavnicima OHR-a i drugim predstavnicima međunarodnih organizacija, dužnosnicima EU, veleposlanicima stranih zemalja u BiH, hrvatskim dužnosnicima u BiH i Hrvatskoj i prijedlozima za rješavanja tih problema ne samo zbog rješenja problema ne jednakopravnosti hrvatskog naroda i jezika, već zbog stvaranja pretpostavki za demokratski ustroj i uređenje BiH kojim će se moći rješavati i problemi međunacionalnih odnosa i ukupnog društvenog i gospodarskog razvitka, za prosperitetnu budućnost svih koji BiH smatraju svojom, nedjeljivom, demokratskom, višenacionalnom i budućom punopravnom članicom EU. Uz te, u knjizi su i radovi o Crkvi i Gimnaziji na Širokom brijegu, partizanskim zločinima, uvjetima života u poslijeratnom razdoblju, odgoju i osobnim iskustvima, kakav je želio biti i namjeravao postati te što je radio, kakve probleme imao i u što je vjerovao.

Bilješka o autoru:

Frano Ljubić, akademik, profesor emeritus rođen je 27. srpnja 1946. godine u Uzarićima, Općina Široki Brijeg u kojoj je završio gimnaziju (1965.), Ekonomski fakultet u Zagrebu (1969. god.), a magistrirao (1978.) i doktorirao (1984.) na Ekonomskome fakultetu u Sarajevu. Radio u administraciji, gospodarstvu i obrazovanju. U Općini Široki Brijeg (Lištica) od 1970. do 1973. radio kao pripravnik, referent za razrez poreza i doprinosa, načelnik službe za društvene prihode, obnašao je dužnost tajnika Skupštine i biran je za predsjednika Izvršnoga vijeća (1982. – 1984.), a u Mostaru je (u Općini Mostar Zapad) obnašao dužnost predstojnika Odjela za gospodarstvo (1995. – 1997.) i bio je pročelnik za obnovu gospodarstva. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji obnašao je dužnost zamjenika ministra industrije, rudarstva i privatizacije te zamjenika predsjednika Vlade i predsjednika županijske Vlade (1997. – 1999.). U gospodarstvu od 1973. do 1985. godine obnašao dužnost direktora tvornice u izgradnji i direktora tvornice Feal u Širokome Brijegu (1973. – 1978.), koordinatora za inženjerske poslove i direktor poduzeća Soko Inženjering u Mostaru (1978. – 1982.), a od ostalih dužnosti obnašao dužnost član Vijeća europske uprave nad Mostarom (jedan od 5. Hrvata) Koschnickove administracija, zastupnik u prvom sazivu Parlamenta Federacije BiH (1995. – 1997.), savjetnik dopredsjednika Vlade F BiH i ministra financija i član je Upravnoga vijeća Agencije za visoko obrazovanje i razvoj i osiguranje kvalitete BiH. U obrazovanju: na Ekonomskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru od 1979. do 2010. i Fakultetu za turizam i Vanjsku trgovinu u Dubrovniku (Sveučilištu u Dubrovniku) od 1994. do 2016., a nastavu izvodio i na poslijediplomskim studijima na Ekonomskome fakultetu u Mostaru, Rijeci, Dubrovniku i na međunarodnome poslijediplomskom studiju State management and Humanitarian affairs u Sarajevu. Bio član Senata Sveučilišta u Mostaru od 1992.-do 1999., a na Sveučilišta u Dubrovniku od 2005.-2015. Na Ekonomskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru biran je za prodekana za nastavu (1986. – 1988.) i za dekana (od 1988. do 1990. i od 1992. do 1998.), a dužnost rektora Sveučilišta u Mostaru obnašao od 2001. do 2007. godine. Član je Hrvatske akademije za znanost i umjetnosti (HAZU) BiH od njezina utemeljenja (2014.), tajnik je Razreda društvenih znanosti i redoviti član od 2016., a objavio je više od 300 znanstvenih i stručnih radova, šest knjiga samostalno i još dvije zajedno s 9 profesora iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Ključne riječi: problemi funkcioniranja Vlasti u HNŽ, odlukama OHR-a diskriminira se hrvatski narod i jezik u BiH, nejednakopravan položaj hrvatskog naroda, nužnost pristupanja BiH u EU, može li se riješiti problem ne jednakopravnosti i na koji način, Hrvati u BiH ne mogu bez pomoći Hrvatske riješiti probleme ne jednakopravnosti.

E-mail: Frano Ljubić 

 

Naslov: ZA JEDNAKOPRAVNOST HRVATSKOG NARODA I NUŽNOST PRISTUPANJA BIH U EU
Autor: Frano Ljubić
Broj stranica: 842
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2021.
ISBN: 978-953-336-768-2
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

There are yet no reviews for this product.