1123_210428_Priručnik_za_utvrđivanje_porezne_rezidentnosti_(12e)_naslovnica_WEB
Product Code: W-1123

PRIRUČNIK ZA UTVRĐIVANJE POREZNE REZIDENTNOSTI (12E), Grupa autora

Sažetak:

Primjena ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja od značajne je važnosti jer potiče mobilnost na tržištima država koje primjenjuju takav ugovor. Ekonomska korist se ogleda u uklanjanju demotivirajućih zapreka koje nastaju zbog dvostrukog oporezivanja te u poticanju međusobne gospodarske aktivnosti, što u širem smislu znači da međunarodni ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja pridonose širenju svjetske trgovine na načelima koja nisu diskriminirajuća i tako potiču ekonomski rast i razvoj.

U svakodnevnim kontaktima s hrvatskim poreznim obveznicima uočeno je da se kod poreznih obveznika javljaju brojne nedoumice i nesnalaženja oko pitanja u kojoj državi je porezni obveznik rezident, što je porezna rezidentnost uopće te kako se ista utvrđuje, odnosno primjenjuju li se prilikom utvrđivanja porezne rezidentnosti odredbe domaćih propisa ili odredbe ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Slične nejasnoće i nesigurnosti javljaju se i kod poreznih stručnjaka, bilo onih iz privatnog sektora ili djelatnika Porezne uprave RH koji su nadležni i obvezni svakodnevno u okviru svojih radnih zadataka provoditi postupak utvrđivanja porezne rezidentnosti poreznih obveznika, odnosno primjenjivati domaće propise i relevantne ugovorne odredbe u tom postupku.

Stoga se ovim priručnikom nastojala razraditi, u najvećoj mjeri, porezna rezidentnost fizičkih osoba, međutim donosi se osvrt i na utvrđivanje porezne rezidentnosti pravnih osoba, a sve je potkrijepljeno praktičnim primjerima.

Ključne riječi: dvostruko oporezivanje, rezidentnost

E-mail: Kontakt

 

Naslov: Priručnik za utvrđivanje porezne rezidentnosti (12e)
Autori: Andreja Sertić Tomiček, Bjanka Barišić, Ljiljana Gretić-Bralić, Željko Martinović
Broj stranica: 142
Nakladnik: Institut za javne financije, Zagreb
Godina izdanja: 2021.
ISBN: ISSN 1333-073X
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

There are yet no reviews for this product.