Predrag Gjuro Kladarić

U Podcrkavlju 5. 9. 2013.

U lipnju 2013., moj 85-godišnji otac je rekao „Htio bih knjigu podijeliti za feštu“. „Knjiga“ je u to doba već odavno bila lektorirana, preoblikovana s A4 na B5 format, s kolor fotografijama zamijenjenim crno-bijelim. A „fešta“ je bila ugovorena za 3. kolovoza 2013. Trebalo je još „samo“ naći izdavača. Kako ja radim u firmi koja za svoje potrebe tiska stotinjak knjiga godišnje, zamolio sam kolegu da ispita gdje bi se to moglo tiskati, po kojoj cijeni, s kojim rokovima, za količine 20, 30 i 50 komada. Na dan odlaska na godišnji 12. srpnja 2013. ostavio sam kolegi definitivnu PDF varijantu, očekujući neke cijene sutradan.

Sutradan je bilo. I prošlo. I još jednom. I još. I još. A od ponude, od informacija, od cijena – ništa. Piši, zovi, kukaj… ne pomaže. Od kolege sam dobivao samo isprike da su izdavači u gužvi, da je doba godišnjih odmora itd.

I onda, shvativši da čekanje ne pomaže prevrćem po stolu i nalazim ispis radnog naslova „Kako izdati knjigu“, kolekciju pabiraka s Interneta – savjeta autorima kako da izdaju svoju knjigu - koju je moj otac prikupio još u ožujku. Bilo je tu desetak isječaka s raznih web adresa. Nakon pažljivog čitanja odlučujem se obratiti firmi Redak iz Splita, jer imaju nešto što kod ostalih nisam vidio – mogućnost da kasnije svi zainteresirani na njihovoj web-knjižari naruče primjerak, bez da se mi moramo posebno zanimati time.

Napišem im mail 22. srpnja ujutro. Cijeli dan - ništa. Iduće jutro nazovem i kažem da sam pisao. Ok, to radi Nikolina, kažu. I onda je *naglo* krenulo. Nikolina je zvala i pisala. I zvala i pisala. I zvala i pisala. Gužva, godišnji, navala s poslom, no sad će oni to, pa smo tako već 25. srpnja pričali o tome da nam knjige trebaju 3. kolovoza, detaljima naslovnih stranica i što još treba popraviti u knjizi da bi se lakše otisnula. 26. srpnja su već bili poslali probni primjerak. 29. srpnja (HP express slabo radi vikendom) je otac potpisao probni primjerak, ugovor i narudžbenicu i sve smo poslali natrag firmi Redak. Fotografije potpisanih ugovora sam im poslao mailom. Predračun dobivamo 30. srpnja i plaćamo ga. 31. srpnja kažu: „Sutra šaljemo knjige“. 2. kolovoza prijepodne stižu četiri paketa, 90 od 100 naručenih knjiga. Uz to, okviru svog dijela posla firma Redak je bez posebnog angažmana i dodatnog troška s naše strane pribavila ISBN broj, CIP zapis iz Sveučilišne knjižnice u Splitu, poslala 10 obaveznih primjeraka na prava mjesta i osigurala mjesto na svom webu za buduće kupce.

Posao je odrađen bez prigovora, sa smiješkom, u obećanom roku, za obećane novce. Nigdje prijevare. To je tako izrazito neobično za okolinu u kojoj živimo da smo i nas dvojica i svi ostali kojima pričamo tu priču o izdavanju posebno ugodno iznenađeni. Fešta je prošla, knjige su podijeljene, na vrijeme. I pri tome, mi smo svoje knjige dobili (i dobar dio već izdijelili familiji i prijateljima) a svi zainteresirani za knjigu je za razumnu cijenu mogu dobiti na njihovom webu, bez ikakvog našeg daljnjeg angažmana. Doista, savršena varijanta.

Predrag Gjuro Kladarić je urednik knjige Priče iz mog života autora Antuna Kladarića.