bojnik dr. sc. Željko Heimer

U Zagrebu 17.4.2016.

Za knjižaru Redak saznao sam tražeći na Internetu hrvatskog izdavača koji posluje po modelu izdavanja knjiga na zahtjev "print on demand". Ovakav novi pristup, koji se pojavio u svijetu prije nekoliko godina prva je u hrvatskoj primijenila nakladnička kuća Redak.

Ovakav pristup izdavanju knjiga osobito je pogodan za znanstvene studije i druge radove iz područja znanosti koja nisu u glavnoj sferi interesa institucija koje inače (a sve skromnije) podupiru znanstveno izdavaštvo. S obzirom da se upravo bavim jednim takvim "opskurnim" područje koje se teško smješta u klasične okvire kulture i znanosti, ovakav način omogućuje da svoje radove podijelim s relativno malom stručnom i znanstvenom javnosti koju te teme zanimaju. Drugim riječima, omogućuje mi da svoje rukopise koje smatram vrijednima, a koji bi teško pronašli put do objave klasičnim putem, ostavim dostupnima onima koji će ih sada ili u budućnosti htjeti proučavati.

Suradnja s timom knjižare Redak pri tome je zaista pravo zadovoljstvo. Već pri prvim kontaktima i mojim upitima vrlo su mi ljubazno i strpljivo objašnjavali sve detalje postupka - koji nije uopće složen, ali oni već znaju sve moguće "zamke" na koje pisac može naletjeti i unaprijed vas upozoravaju da ih izbjegnete. Na kraju - oslobađaju me obaveze da se bavim svim ostalim stvarima oko objavljivanja knjige, već da se mogu koncentrirati na njezin sadržaj. Pa, tko može tražiti više?

bojnik dr. sc. Željko Heimer, predsjednik Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva, autor je knjige Sintaksa suvremenog hrvatskog heraldičkog blazona grba i veksilološkog opisa zastava.