web naslovnica-300x4197
Oznaka: W-0727

ZAKON O LOKALNIM POREZIMA S KOMENTAROM, Andreja Jakšić, Nikolina Pratzer

100,00 kn

Sažetak: Zakon o lokalnim porezima objavljen je u Narodnim novinama broj 115/16 te je većim dijelom stupio na snagu 1. siječnja 2017. Zakonom je reguliran sustav utvrđivanja i naplate lokalnih poreza kao izvora financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

 Međutim, Zakonom o izmjenama Zakona o lokalnim porezima (NN 101/17) brisane su odredbe o porezu na nekretnine, kao lokalnom porezu jedinica lokalne samouprave, koji je trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2018. Kao posljedica navedenog, proizlazi činjenica da se s 1. siječnja 2018. zadržava sustav poznatih javnih davanja: komunalne naknade, poreza na kuće za odmor i spomeničke rente koja se plaća ako se gospodarska djelatnost obavlja u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.

Ovim izmjenama Zakona, donesena je i promjena kod obuhvata poreza na cestovna motorna vozila. Naime porez na cestovna motorna vozila, kao jedan od lokalnih poreza, plaćaju vlasnici osobnih automobila i motocikala, jednom godišnje prilikom registracije odnosno ovjere produženja važenja prometne dozvole, a utvrđuje se ovisno o godini starosti i snazi motora izraženoj u kilovatima (kW). Za osobne automobile se porez na cestovna motorna vozila plaća na način da se izjednačava kriterij godina starosti za utvrđivanje i naplatu poreza na cestovna motorna vozila te se porez utvrđuje i naplaćuje za sva cestovna motorna vozila do 10 godina starosti.

Priručnik sadrži tekst Zakona o lokalnim porezima (NN 115/16 i 101/17) te su uz pojedine članke Zakona dani komentari o primjeni zakonskih odredbi te tekst Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (NN 127/17). Priručnik također sadrži tekstove podzakonskih propisa proizašlih iz Zakona:

  • Suglasnost da Porezna uprava može obavljati poslove utvrđivanja, evidentiranja, nadzora, naplate i ovrhe radi naplate poreza jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (NN 1/17),
  • Pravilnik o uvjetima, opsegu i naknadi za obavljanje poslova utvrđivanja, evidentiranja, nadzora, naplate i ovrhe radi naplate poreza jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (NN 1/17),
  • Pravilnik o međusobnim odnosima jedinica područne (regionalne) samouprave i pravne osobe iz čl. 46. st. 4. Zakona o lokalnim porezima (NN 1/17),
  • Pravilnik o priređivanju zabavnih igara (NN 1/17)
  • Pravilnik o uvjetima tehničke ispravnosti automata za zabavne igre (NN 1/17 ).            

Priručnik je namijenjen lokalnim službenicima koji samostalno naplaćuju lokalne poreze kao vlastiti prihod, s ciljem pravilne primjene Zakona, kao i ostalih podzakonskih propisa te svim poreznim obveznicima na koje se odnose odredbe Zakona.

 

Ključne riječi: jedinice lokalne samouprave, zakon o lokalnim porezima

E-mail: Martina Fabris

 

Naslov: Zakon o lokalnim porezima s komentarom
Autor: Andreja Jakšić, Nikolina Pratzer
Broj stranica: 124
Nakladnik: Institut za javne financije, Zagreb
Godina izdanja: 2017.
ISBN: ISSN 1333-073X
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.