INSTITUT_ZA_JAVNE_FINANCIJE_-_PDV_s_komentarom_2018v2-300x419
Oznaka: W-0822

POREZ NA DODANU VRIJEDNOST S KOMENTAROM, Lidija Cvitić, Renata Kalčić, Štefica Oštrec Čunčić, Ines Tomić

Sažetak:

Republika Hrvatska postala je 1. srpnja 2013. država članica Europske unije i zbog toga je došlo do niza promjena u poslovanju poreznih obveznika koji obavljaju transakcije s poreznim obveznicima drugih država članica Europske unije. Zbog harmonizacije propisa na području oporezivanja PDV-om donesen je novi Zakon o porezu na dodanu vrijednost koji je stupio na snagu 1. srpnja 2013., a objavljen je u Narodnim novinama broj 73/13. Zakon je usklađen s Direktivama koje ureduju oporezivanje porezom na dodanu vrijednost.

Od 2013. uslijedilo je nekoliko izmjena Zakona, no početak porezne reforme donio je određene promjene na području PDV-a te je Hrvatski sabor, na sjednici 2. prosinca 2016, prihvatio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u (NN 115/16). Dio odredba stupio je na snagu 1. siječnja 2017, neke stupaju na snagu 1. siječnja 2018, dok odredbe o vrijednosnim kuponima, preuzete iz Direktive Vijeća 2016/1065/EU u vezi s tretmanom vrijednosnih kupona, stupaju na snagu 1. siječnja 2019.

Osim Zakona o porezu na dodanu vrijednost s komentarom pojedinih članaka, priručnik sadrži i:

- Pravilnik o porezu na dodanu vrijednost
- Pravilnik o oslobođenju od poreza na dodanu vrijednost i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaj
- Pravilnik o postupku ostvarivanja oslobođenja od plaćanja poreza za diplomatska i konzularna predstavništva, institucije i tijela europske unije te međunarodne organizacije Pravilnik o plaćanju poreza na dodanu vrijednost pri uvozu strojeva i opreme putem prijave poreza na dodanu vrijednost
- Zakon o porezu na premije osiguranja od automobilske odgovornosti i premije kasko osiguranja cestovnih vozila te
- Pravilnik o vođenju evidencije o plaćenom porezu na premije osiguranja od automobilske odgovornosti i na premije kasko osiguranja cestovnih vozila.

Ključne riječi: PDV, Hrvatska

Naslov: Porez na dodanu vrijednost s komentarom
Autori: Lidija Cvitić, Renata Kalčić, Štefica Oštrec Čunčić, Ines Tomić
Broj stranica: 360
Nakladnik: Institut za javne financije, Zagreb
Godina izdanja: 2018.
ISBN: ISSN 1333-073X
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

 

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.