Skračić_naslovnica_Smokve za Suzanu-300x419
Oznaka: W-0782

SMOKVE ZA SUZANU, Mislav Skračić

170,00 kn

Sažetak:

Mladi učitelj BARTUL napušta stalni posao koji ga više ne može prehranjivati i postaje prevoditelj u MedBelu, međunarodnoj nevladinoj organizaciji iz Belgije, koja razvija humanitarne programe u ratom zahvaćenoj Dalmaciji i susjednoj Bosni i Hercegovini. U proljeće 1993. tisuće izbjeglica i prognanika nalaze smještaj na dalmatinskoj obali. Prazna turistička naselja, hoteli, kampovi i prateća infrastruktura upravo su idealni za njihov prihvat. Svaka pomoć je dobrodošla i više od dvije stotine stranih humanitarnih organizacija tu otvara svoja predstavništva.
Bartul se teško privikava na potpuno nove radne uvjete, ali polako hvata konce i stječe povjerenje ex-patova. Jennifer je trezvena šefica misije koja pokušava uskladiti želje donatora i odluke briselske središnjice s potrebama na terenu. Pomalo fanatična Ernestina vodi program distribucije lijekova na obali i otocima. Amerikanac Jim u okrilju nevladinih udruga nalazi svoj životni poziv. U MedBelu postaje logističar i vođa konvoja. Budući da su potrebe za kadrom velike i hitne, svatko je dobrodošao, bez obzira na nacionalnost, motive i sposobnosti. Mnogi u cijelom tom metežu vide priliku da se okoriste, a ima i onih koji, bježeći pred zakonom, idealan zaklon nalaze iza logotipa, iskaznica i tablica MedBela i UNHCR-a.

Prilikom doniranja lijekova i medicinskog materijala ambulanti u Smokvici na Korčuli, Bartul se zaljubljuje u SUZANU, liječnicu koja povremeno radi na zamjenama i sanja o specijalizaciji. Bartul, sretan i ispunjen nakon dugo vremena, ohrabruje Suzanu da ode u Zagreb. Međutim, daleki ratni i politički događaji neumoljivo utječu na sudbine malih ljudi, pa i na strane humanitarne organizacije koje ponekad nalikuju na paralelne svjetove. I one imaju svoje povelje, statute, središnjice, upravne odbore i gospodare o čijim prioritetima i kapricima ovisi sudbina projekata i radnika. Jennifer odlazi, novi šefovi misije dolaze jedan za drugim mijenjajući pravila igre.

Prevaren, umoran, na rubu burnouta, zabrinut zbog nesporazuma sa Suzanom, preplavljen osjećajem nemoći i sve više posramljen vlastitim postupcima, Bartul tone sve dublje i dublje. Postupno uviđa da je nalik mnogim strancima koji su došli spašavati tuđe živote umjesto da sređuju svoje vlastite.

SMOKVE se, naravno, mogu shvatiti kao simbol izdržljivosti i hranjivosti, ali mogu poslužiti i kao ilustracija težnje za jednostavnim, iskonskim i iskrenim. Kada se čovjek nađe u vrtlogu krupnih događaja na koje on nema baš nikakvog upliva, kada ništa više nije sveto, kada nestaju granice između legalnog, legitimnog i ilegalnog, možda je dobro da tada potone do dna i prizna poraz, kako bi se mogao ponovno uzdići i pogledati u zrcalu, sjetiti se pravih vrijednosti, oprati mrlje, reći istinu, dati ruku bližnjemu, smokve voljenoj Suzani.

Bilješka o autoru:


MISLAV SKRAČIĆ rođen je 1964. godine u Šibeniku. Nakon prvih godina života provedenih u Murteru i Biogradu na moru, školuje se u Zadru gdje je diplomirao francuski i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. Magistarski rad iz francuske književnosti obranio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1993. živi u Splitu gdje nekoliko godina radi kao prevoditelj, tumač i suradnik u misijama Međunarodnog odbora Crvenog križa iz Ženeve, Liječnika bez granica iz Belgije te Farmaceuta bez granica iz Francuske. Od 2006. godine predaje engleski jezik na Pomorskom fakultetu u Splitu. Napisao je dva udžbenika engleskog jezika za studente visokih pomorskih učilišta: Waypoint (2010) i Fairway (2017). Ko-autor je Englesko-hrvatskog pomorskog rječnika (Split, 2017). Objavio je znanstvenu monografiju Trubadur i njegov slušatelj – lirika trubadura u uvjetima usmene izvedbe (Matica hrvatska – Ogranak Dubrovnik, 2013) te niz znanstvenih i stručnih radova. Njegov prvi roman More pegula izdala je 2005. godine Naklada Bošković. U ovaj malen, ali šareni opus mogu se pridodati kantautorske pjesme praćene gitarom, njih dvadesetak, koje nikada nisu snimljene, ali su doživjele bezbroj živih izvedbi. Ponosni je otac Vane, Marte i Petre koje se bave fotografijom, dizajnom, pisanjem, ekologijom... Povremeno sudjeluje u filmskim projektima supruge Andrejke, scenaristice i režiserke. Voli ploviti, putovati i, koliko je to moguće, ništa ne raditi... već jednostavno uživati u životu.

Ključne riječi: Smokve, Suzana, Dalmacija, NGO, humanitarna pomoć, lijekovi, konvoj, izbjeglice, prognanici, glazba, gitara.

Naslov: Smokve za Suzanu
Autor: Mislav Skračić
Broj stranica: 452
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2018.
ISBN: 978-953-336-477-3
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.