wk_belu_nemeth_NASLOVNICE
Oznaka: W-0894

REQUIEM ZA BELU NEMETH, Vladimir Jakopanec

13,94 €
13,27 €

Sažetak:

U ovome nam romanu pripovjedač hrvatskih korijena kojemu ne znamo imena, priča priču o starom paru, Milanu Šoštariću i Beli Nemeth. Autor romana na vješt način isprepliće doživljaje i zgode iz života dvoje sada vremešnih ljudi i na taj način stvara napetu i dinamičnu radnju. Uz događaje iz njihovih života, posebice iz mladosti, niže slike hrvatskoga i australskog društva te posvećuje pozornost načinu života doseljenika iz raznih dijelova Hrvatske koji su namjerno ili igrom slučaja za svoju drugu domovinu odabrali Australiju. Milan i Bela koji život dijele tek pod stare dane, dio su te iseljeničke zajednice.

Bela odlazi iz Australije jer ne može više podnositi torture svoga okrutnog oca, nekadašnjeg ustaše i vatrenoga Pavelićevog pristaše, koji se na vrijeme priključio partizanima te postao udbaš. Zlostavljana Bela ne vraća se u rodnu zemlju zbog nostalgije koja je muči niti zbog silne ljubavi prema njoj već zbog želje da pobjegne od oca i pasivne majke te zbog činjenice da ni sama ne zna što bi sa svojim životom.

U ovome dinamičnom romanu punom napetih situacija i nenadanih preokreta, govori se o dva paralelna, premda udaljena svijeta – o Hrvatskoj i Australiji, o ljubavi i strasti, o izgubljenim iluzijama i nadi, o prolaznosti i trajnosti, o životu i smrti, o vjeri i Bogu. Nakon Belina susreta sa sinom Matijom koga je dala na posvojenje i njene smrti, u ozračju obavijenom Faureovim Requiemom, glavni junak i bezimeni pripovjedač romana počinje razmišljati o svojoj bolesti, završetku života i vječnosti: Sviđala mi se u tom trenutku naša prolaznost, ta godišnja doba koja se mijenjaju, to lišće koje, nakon svog zelenila na kraju jeseni procvate u svim mogućim bojama i onda otpada s grana i tako nam radosno šušti pod nogama. Uplašio sam se vječnosti, jer u nju se ne ulazi doli kroz smrt.

- dr. sc. Željka Lovrenčić


Bilješka o autoru:

Vladimir Jakopanec, rođen je na Voći u srcu Hrvatskog Zagorja, a odrastao u Koprivnici usvojivši tako, po vlastitom kazivanju, ono najbolje od Zagorja i Podravine. Studirao je Engleski i Hrvatski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te teologiju i filozofiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, također u Zagrebu. Radio je petnaest godina kao društveni radnik u Zagrebu da bi 1987. s obitelji emigrirao u Australiju, gdje i danas živi i radi. Povremeno piše za hrvatski tisak u Australiji, a bio je i dugogodišnji urednik i voditelj hrvatskog programa na 3MDR radiju u Melbourneu. Posljednjih godina predaje hrvatski jezik na Victorian School of Languages. Do sada su mu objavljene dvije zbirke pjesama, dva romana, U zamci Nefretitis i Hretici, te zbirka priča Omorina

Bilješka o uredniku:

IGOR HERCEG SINO, diplomirao je komparativnu književnost u Zagrebu, radio je kao profesor hrvatskoga jezika u Sarajevu, a već duži niz godina živi i radi u Kanadi.


Ključne riječi: Roman, socijalne teme,rat, psihologija likova s ruba društva, Australija, Hrvatska, dijaspora, emigracija.

Link: https://www.facebook.com/groups/1404810176399667/
E-mail: Vladimir Jakopanec

Naslov: Requiem za Belu Nemeth
Autor: Vladimir Jakopanec
Broj stranica: 202
Nakladnik: Redak
Godina izdanja: 2019.
ISBN: 978-953-336-579-4
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

 

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.