NASLOVNICA_PDV__WK
Oznaka: W-0881

POREZ NA DODANU VRIJEDNOST U TEORIJI I PRAKSI, DRUGO IZDANJE, Sonja Cindori, Ozren Pilipović, Renata Kalčić

11,95 €

Sažetak:

Knjiga porez na dodanu vrijednost u teoriji i praksi obuhvaća prikaz poreza na dodanu vrijednost kroz prizmu pravne i ekonomske teorije, kao i brojnih primjera iz prakse. Ekonomska podloga poreza na dodanu vrijednost je potrošnja koja je uvjetovana osobnim dohodcima potrošača i razmjenom dobara na koja se taj porez plaća. Okosnicu knjige čini prikaz oporezivanja porezom na dodanu vrijednost na području Republike Hrvatske te oporezivanja transakcija koje tuzemni porezni obveznici obavljaju s poreznim obveznicima iz država članica Europske unije i trećih zemalja. Opisane su obveze i prava poreznih obveznika u sustavu poreza na dodanu vrijednost, malih poreznih obveznika i drugih osoba koje su obvezne plaćati porez na dodanu vrijednost u slučaju stjecanja dobara i primljenih usluga iz drugih država članica Europske unije i trećih zemalja. Posebno je istaknut značaj pretporeza, poreznih stopa, oslobađanja od plaćanja poreza i obveza izdavanja računa. Također se opisuju posebni postupci oporezivanja kao što je uvoz i izvoz dobara te pritom nastale obveze plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Bilješka o autorima:

Sonja Cindori, izvanredna profesorica (2017.) na Katedri za Financijsko pravo i financijsku znanost, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Prije stečene titule doktorice znanosti na istom fakultetu (2009.) radila je u Ministarstvu financija, Poreznoj upravi i Uredu za sprječavanje pranjanovca. Stečene spoznaje na području financijskog prava i financijske znanosti promovira izlaganjem znanstvenih radova na brojnim međunarodnim skupovima te autorstvom i koautorstvom udžbenika, knjiga i članaka. Uže područje interesa: oporezivanje prometa te sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Ozren Pilipović, izvanredni profesor (2017.) na Katedri za Ekonomske znanosti, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Prije stečene titule doktora znanosti na istom fakultetu (2011.) magistrirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani (2007). Od 2003 godine zaposlen na Pravnom fakultetu u Zagrebu.
Uže područje interesa: međunarodna ekonomija, politička ekonomija regionalnih ekonomskih integracija, institucionalna ekonomija.

Renata Kalčić, pomoćnica ravnatelja Porezne uprave u Sektoru za normativnu djelatnost, edukaciju i međunarodnu suradnju (2017). Kao diplomirani ekonomist (1985.) radila je u gospodarstvu do 1995. kada je počela raditi u Poreznoj upravi Područnom uredu Zagreb kao viši upravni savjetnik, a od 2006. radila je kao voditeljica Službe za porez na dodanu vrijednost u Središnjem uredu Porezne uprave. Oporezivanjem porezom na dodanu vrijednost bavi se od početka njegovog uvođenja u porezni sustav Republike Hrvatske. Sudjeluje kao predavač na raznim seminarima i skupovima te objavljuje autorske i koautorske stručne članke. Bila je voditeljica twinning projekta Porezne uprave financiranog iz programa IPA 2010 „Jačanje administrativne institucionalne sposobnosti Porezne uprave Republike Hrvatske na području primjene PDV-a na Zajedničkom tržištu EU“. Uže područje interesa: problematika poreza na dodanu vrijednost u Republici Hrvatskoj i na području Europske unije.

Ključne riječi: Porez, potrošnja, dodana vrijednost, prag isporuke, prag stjecanja, uvoz, račun, pretporez, trostrani posao, PDV identifikacijski broj, porezna stopa, povrat poreza, prijenos porezne obveze, posebni postupci oporezivanja, mali porezni obveznik.

Naslov: Porez na dodanu vrijednost u teoriji i praksi, drugo izdanje
Autori: Sonja Cindori, Ozren Pilipović, Renata Kalčić
Broj stranica: 194
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2019.
ISBN: 978-953-336-570-1
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

 

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.