Porezi-i-dohodak-nova
Oznaka: W-0711

OPOREZIVANJE, PLAĆANJE DOPRINOSA I DOSTAVLJANJE IZVJEŠĆA ZA DOHODAK IZ INOZEMSTVA, Iva Uljanić Škreblin, Dalibor Legac i Željko Martinović

150,00 kn

Sažetak:

U „Narodnim novinama“ br. 115/16 objavljen je novi Zakon o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 1. siječnja 2017., a kojim su, između ostalih novina, uvedeni pojmovi „godišnji dohodak“ i „konačni dohodak“ te je promijenjen način plaćanja poreza na inozemni dohodak. Inozemni dohodak je u Zakonu izdvojen u posebni dio, dio peti, i način utvrđivanja dohotka te plaćanja poreza na dohodak po toj osnovi propisani su člancima 80. i 81.

Nadalje, Pravilnikom o porezu na dohodak, koji je u primjeni od 4. veljače 2017., člancima 84. do 91. propisane su odredbe o načinu uračunavanja poreza plaćenog u inozemstvu sukladno novoj podjeli na godišnji i konačni porez, detaljnije su propisani postupci prijavljivanja dohotka iz inozemstva, propisan je novi obrazac za izvješćivanje o inozemnom dohotku  Obrazac INO-DOH i sl. Pojašnjeno je i da se pod svakim pojedinačnim inozemnim dohotkom podrazumijeva svaka vrsta konačnog dohotka iz pojedine države i svi godišnji dohodci iz pojedine države.

Važno je napomenuti da su novim Pravilnikom izbačene odredbe o metodi izuzimanja s progresijom u svezi izbjegavanja dvostrukog oporezivanja te se u svim slučajevima kad je u ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja propisana metoda izuzimanja s progresijom, u Hrvatskoj primjenjuje zapravo potpuno izuzimanje.

Priručnik je namijenjen poslodavcima, poreznim savjetnicima i knjigovodstvenim servisima, kao i svim fizičkim i pravnim osobama obveznicima doprinosa.

Ključne riječi: porez na dohodak, doprinosi

E-mail: Martina Fabris

Naslov: Oporezivanje, plaćanje doprinosa i dostavljanje izvješća za dohodak iz inozemstva
Autor: Iva Uljanić Škreblin, Dalibor Legac i Željko Martinović
Broj stranica: 122
Nakladnik: Institut za javne financije, Zagreb
Godina izdanja: 2017.
ISBN: ISSN 1333-073X
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.