Naslovnic_oporezivanje_WK
Oznaka: W-0866

INOZEMNI DOHODAK S PRIMJENOM UGOVORA O IZBJEGAVANJU DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA, Dalibor Legac i Željko Martinović

Sažetak:

Globalno tržište koje se posljednjih godina i desetljeća ubrzano razvilo uvjetovalo je i mobilnost radne snage iz država porezne rezidentnosti u druge države. Osim takve medudržavne mobilnosti zaposlenika koji ostvaruju dohodak od nesamostalnog rada, značajno se povećala i učestalost ostvarivanja i drugih vrsta dohodaka s izvorom izvan države porezne rezidentnosti.

I građani (rezidenti Republike Hrvatske) su se uključili u takav trend, pogotovo od ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju kada su im otvorena vrata za rad i ostvarivanje dohodaka u državama EU. Isto tako, svjetska gospodarska kriza koja je dodatno usporila hrvatsko gospodarstvo koje je i prije toga bilo nedovoljno razvijeno snažno je utjecala na okretanje traženju mogućnosti za ostvarivanje dohodaka izvan granica RH. Osim navedenog, povećanju dohotka iz inozemstva značajno je utjecala i činjenica da je stanovništvo koje je u prošlosti zbog gospodarskih i političkih okolnosti emigriralo u druge države došlo u godine odlaska u mirovinu te su se mnogi od njih vratili u RH i postali ponovno njeni rezidenti i počeli primati mirovine iz inozemstva.

U ovom se priručniku objašnjavaju osnove primjene ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pitanja porezne rezidentnosti, detaljno se obrađuju metode za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja kao i primjena ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja na dohodak od nesamostalnog rada uz koji se u praksi javlja najviše pitanja. Na kraju slijede praktični primjeri oporezivanja i popunjavanja neformalnog obrasca »INO-IZJAVA« i Obrasca INO-DOH za razne vrste dohodaka i situacija o kojima je u Poreznu upravu stizalo najviše upita

Ključne riječi: dvostruko oporezivanje, porez na dohodak, Hrvatska

E-mail: Institut za javne financije

Naslov: Inozemni dohodak s primjenom ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja (12d)
Autor: Dalibor Legac i Željko Martinović
Broj stranica: 220
Nakladnik: Institut za javne financije, Zagreb
Godina izdanja: 2018.
ISBN: ISSN 1333-073X
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.