kommunalka_WK_ NASLOVNICA
Product Code: W-0892

KOMMUNALKA, Drago Nakir

90,00 kn

Sažetak:
Roman KOMMUNALKA prati izmišljene likove i događaje u nekadašnjem Sovjetskom Savezu kroz glavni lik Sergeja Parolowa. Ideja industrijalizacije i elektrifikacije ratom opustošenog Sovjetskog Saveza bila je idejno monumentalna, ali u stvarnosti katastrofalna. Šesto more po veličini – Aralsko more, isušeno je kako bi zelene američke novčanice bile zasijane u pustinji u obliku pamuka. Jer Domovina je trebala novac za podići iz pepela srušena sela i gradove nakon Drugog svjetskog rata. Do tada su djeca revolucije morali živjeti u kommunalkama, stanovima od desetak kvadratnih metara, nastali pregrađivanjem šperpločom nekadašnjih buržujskih stanova.
Kommunalka nije bio samo komunalni stan namijenjen zbrinjavanju ljudi nakon Drugog svjetskog rata, već i cijela domovina Sovjeta iza željezne zavjese. Zajednički hodnik, zajednička kupaonica, zajednička kuhinja, zajednički otirač ispred ulaznih vrata kommunalke. I kolektivna duša što je silovala i ubijala u stanju potpune alkoholiziranosti. Ali ujedno i soborno familijarna u svijetu defamilijarnosti, ikonografije i retorike. «Kommunalka je bila sociološko Aralsko more ljudskih sudbina nasukanih na bijedu, siromaštvo, glad. A komunalni stanovi u kommunalki dno ljudskog ponosa gdje su i snovi lopovi.»


Bilješka o autoru:
Drago Nakir, rođen 1966. godine u Splitu. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Univerzitetu u Sarajevu. Jedan je od osnivača Književne omladine Splita. Od osnutka je bio novinar lokalnog glasila «Trogirski list». U književnosti se pojavljuje knjigom poezije «Okovan u sebi», koja u svome proširenom i izmijenjenom izdanju dobiva naslov «Usta su ime i križ čovjeka». Također izdaje epsko djelo «Obrana Klisa» o junačkoj borbi kliških uskoka protiv Turaka. Jedini roman «Djeca jednoga Boga,» izmijenjen i dopunjen, postao je prvi dio trilogije «BILO JEDNOM NA BALKANU.» Istovremeno izdaje i drugi roman «KOMMUNALKA» o životu s one strane Željezne zavjese, u negdašnjem Sovjetskom Savezu.

Ključne riječi: Kommunalka, Sovjetski Savez, Moskva, Aralsko more, Aralsk, Ashgabad, Turkmenistan, socijalizam, pamuk, Aral, Drago Nakir

E-mail: Drago Nakir

Knjige autora dostupne u webknjižari: webknjižara - Drago Nakir

Link: http://www.inet.hr/dragnaki

Naslov: Kommunalka
Autor: Drago Nakir
Broj stranica: 152
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2019.
ISBN: 978-953-336-577-0
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

 

There are yet no reviews for this product.