wk_belu_nemeth_NASLOVNICE
Product Code: W-0894

REQUIEM ZA BELU NEMETH, Vladimir Jakopanec

Sažetak:

U ovome nam romanu pripovjedač hrvatskih korijena kojemu ne znamo imena, priča priču o starom paru, Milanu Šoštariću i Beli Nemeth. Autor romana na vješt način isprepliće doživljaje i zgode iz života dvoje sada vremešnih ljudi i na taj način stvara napetu i dinamičnu radnju. Uz događaje iz njihovih života, posebice iz mladosti, niže slike hrvatskoga i australskog društva te posvećuje pozornost načinu života doseljenika iz raznih dijelova Hrvatske koji su namjerno ili igrom slučaja za svoju drugu domovinu odabrali Australiju. Milan i Bela koji život dijele tek pod stare dane, dio su te iseljeničke zajednice.

Bela odlazi iz Australije jer ne može više podnositi torture svoga okrutnog oca, nekadašnjeg ustaše i vatrenoga Pavelićevog pristaše, koji se na vrijeme priključio partizanima te postao udbaš. Zlostavljana Bela ne vraća se u rodnu zemlju zbog nostalgije koja je muči niti zbog silne ljubavi prema njoj već zbog želje da pobjegne od oca i pasivne majke te zbog činjenice da ni sama ne zna što bi sa svojim životom.

U ovome dinamičnom romanu punom napetih situacija i nenadanih preokreta, govori se o dva paralelna, premda udaljena svijeta – o Hrvatskoj i Australiji, o ljubavi i strasti, o izgubljenim iluzijama i nadi, o prolaznosti i trajnosti, o životu i smrti, o vjeri i Bogu. Nakon Belina susreta sa sinom Matijom koga je dala na posvojenje i njene smrti, u ozračju obavijenom Faureovim Requiemom, glavni junak i bezimeni pripovjedač romana počinje razmišljati o svojoj bolesti, završetku života i vječnosti: Sviđala mi se u tom trenutku naša prolaznost, ta godišnja doba koja se mijenjaju, to lišće koje, nakon svog zelenila na kraju jeseni procvate u svim mogućim bojama i onda otpada s grana i tako nam radosno šušti pod nogama. Uplašio sam se vječnosti, jer u nju se ne ulazi doli kroz smrt.

- dr. sc. Željka Lovrenčić


Bilješka o autoru:

Vladimir Jakopanec, rođen je na Voći u srcu Hrvatskog Zagorja, a odrastao u Koprivnici usvojivši tako, po vlastitom kazivanju, ono najbolje od Zagorja i Podravine. Studirao je Engleski i Hrvatski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te teologiju i filozofiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, također u Zagrebu. Radio je petnaest godina kao društveni radnik u Zagrebu da bi 1987. s obitelji emigrirao u Australiju, gdje i danas živi i radi. Povremeno piše za hrvatski tisak u Australiji, a bio je i dugogodišnji urednik i voditelj hrvatskog programa na 3MDR radiju u Melbourneu. Posljednjih godina predaje hrvatski jezik na Victorian School of Languages. Do sada su mu objavljene dvije zbirke pjesama, dva romana, U zamci Nefretitis i Hretici, te zbirka priča Omorina

Bilješka o uredniku:

IGOR HERCEG SINO, diplomirao je komparativnu književnost u Zagrebu, radio je kao profesor hrvatskoga jezika u Sarajevu, a već duži niz godina živi i radi u Kanadi.


Ključne riječi: Roman, socijalne teme,rat, psihologija likova s ruba društva, Australija, Hrvatska, dijaspora, emigracija.

Link: https://www.facebook.com/groups/1404810176399667/
E-mail: Vladimir Jakopanec

Naslov: Requiem za Belu Nemeth
Autor: Vladimir Jakopanec
Broj stranica: 202
Nakladnik: Redak
Godina izdanja: 2019.
ISBN: 978-953-336-579-4
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

 

There are yet no reviews for this product.