WK NASLOVNICA6
Product Code: W-0850

SVAKA NOTA SVOJE MJESTO IMA, Minja Kuzmanić i Darko Grappone

Sažetak:

Glazbena bojanka i vježbanka je udžbenik koji glazbu i njene apstraktne pojmove jasno, zabavno i maštovito približava djeci, pritom se služeći slikama iz njihova svijeta. Tekstovi pjesama prikazani su živim ilustracijama u boji i djeci govore o poznatim temama. Uglazbljene pjesme imaju svoju estetsku vrijednost, melodijski i ritamski su zanimljive i lijepe, a istovremeno i vrlo jednostavne. Ono što ih obogaćuje i daje im suvremenu notu su maštoviti aranžmani instrumentalne pratnje uzeti iz različitih glazbenih tradicija (klasika, jazz, etno). I tako, šećući knjigom djeca kroz igru mogu naučiti glazbeno crtovlje, violinski ključ, note, pauze te pojmove kao što su kratko i dugo, brzo i sporo, visoko i duboko, veselo i tužno, dur i mol, dinamiku, tempo i pritom vježbaju pisati, povezivati, prepoznavati… Pjesme glazbene abecede i solmizacije osmišljene su s ciljem učenja, pamćenja i prepoznavanja boje, visine i mjesta tona u C-dur tonalitetu. Knjiga uključuje dva CD-a koji su zvučni dio bojanke i vježbanke.

Prvi CD sadrži glazbu s pjevanjem, a drugi samo instrumentalnu pratnju (minus one). Udžbenik može naći svoju primjenu u vrtićima, glazbenim vrtićima i školama (predškolski program i u prvom razredu nastave solfeggia) i osnovnim općeobrazovnim ustanovama. U planu je knjiga s klavirskom pratnjom ovih pjesama osmišljena da nastavnicima olakša rad i pomogne u nastavi.

Izvadak iz recenzija:

Sa svake stranice knjige, kao i iz snimljenih materijala, odiše ljubav autora prema glazbi i predanost glazbeno-pedagoškom radu. U području obrazovanja, i to ne samo glazbenog, rijetko se susretnu nastavni materijali koji su tako temeljito i odgovarajuće prilagođeni te pružaju tolike zanimljive mogućnosti kako učenicima tako i njihovim nastavnicima. Bez čvrste utemeljenosti u dugogodišnjem pedagoškom i glazbeničkom radu razvoj ovakvih materijala ne bi bio moguć. Uz zahvalnost i oduševljenje podržavam objavljivanje, a još više svakodnevno korištenje ove vrijedne knjige.

- doc. dr. sc. Darko Hren

Ovaj je projekt u potpunosti usklađen s glazbenim razvojem djeteta predškolske i rane školske dobi. Osim toga, u skladu je sa suvremenim tendencijama ranoga i predškolskoga odgoja, u smislu integriranog razvoja djeteta. Naime, osim što se radom na navedenim materijalima razvijaju glazbene sposobnosti djece, projekt omogućuje i njihov kognitivni, emocionalni, socijalni i tjelesni razvoj, što projektu daje posebnu vrijednost. I sama eksperimentalna realizacija projekta u glazbenoj školi Borisa Papandopula u Splitu naišla je na jako dobre reakcije učenika i nastavnika, što potvrđuje da se radi o vrlo korisnom projektu. 

- izv. prof. dr. sc. Snježana Dobrota

Bilješka o autorima:

Minja Kuzmanić

Diplomirala je glazbenu pedagogiju na Muzičkoj akademiji u Beogradu (1992.) i dirigiranje u Austriji (1995.) na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu. Nakon studija djeluje kao zborovođa i dirigent orkestra u Tirolu, Austrija. Svoje glazbene horizonte zajedno sa suprugom Darkom Grapponeom nastavila je širiti u Indiji, istražujući suštinu glazbenih formi drugih kulturnih tradicija. 2006. godine se vraća u rodni Split i podučava klavir i glazbenu teoriju u privatnoj glazbenoj školi Boris Papandopulo. Trenutno se bavi pisanjem poezije i glazbe za djecu. Autorica je Klavirske početnice – Svaka nota svoje mjesto ima.

Darko Grappone

Diplomirao je jazz udaraljke (1992.) na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu u klasi profesora Manfreda Josela. Nagrađivan je na međunarodnim jazz natjecanjima još u vrijeme studija. Slijede suradnje s istaknutim jazz imenima, ali i vrlo rano paralelno bavljenje glazbenom pedagogijom u Salzburgu, Tirolu, Schwazu i Telfsu. U Split se vraća 2006. godine i od tada podučava udaraljke u glazbenoj školi Josip Hatze. Kao skladatelj i perkusionist, Darko u svojim skladbama otkriva bogatu raznolikost ritmova, a profinjenošću izvedbe nudi i sasvim nove zvukovne slojeve. Sa suprugom Minjom je autor i izvođač više projekata koji uključuju glazbene zapise, koncerte i glazbene radionice (Sweet separation, Trio reflection, Kana, My life, Klasična hrvatska četvorka).

Ključne riječi: Glazbena bojanka, glazbena slikovnica, udžbenik za glazbene škole, glazba, djeca, vrtić

E-mail:  Minja Kuzmanić

Naslov: Svaka nota svoje mjesto ima
Autori: Minja Kuzmanić i Darko Grappone
Broj stranica: 92
Nakladnik: Redak
Godina izdanja: 2018.
ISBN: 978-953-336-546-6
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

 

There are yet no reviews for this product.