Skračić_naslovnica_Smokve za Suzanu-300x419
Product Code: W-0782

SMOKVE ZA SUZANU, Mislav Skračić

170,00 kn

Sažetak:

Mladi učitelj BARTUL napušta stalni posao koji ga više ne može prehranjivati i postaje prevoditelj u MedBelu, međunarodnoj nevladinoj organizaciji iz Belgije, koja razvija humanitarne programe u ratom zahvaćenoj Dalmaciji i susjednoj Bosni i Hercegovini. U proljeće 1993. tisuće izbjeglica i prognanika nalaze smještaj na dalmatinskoj obali. Prazna turistička naselja, hoteli, kampovi i prateća infrastruktura upravo su idealni za njihov prihvat. Svaka pomoć je dobrodošla i više od dvije stotine stranih humanitarnih organizacija tu otvara svoja predstavništva.
Bartul se teško privikava na potpuno nove radne uvjete, ali polako hvata konce i stječe povjerenje ex-patova. Jennifer je trezvena šefica misije koja pokušava uskladiti želje donatora i odluke briselske središnjice s potrebama na terenu. Pomalo fanatična Ernestina vodi program distribucije lijekova na obali i otocima. Amerikanac Jim u okrilju nevladinih udruga nalazi svoj životni poziv. U MedBelu postaje logističar i vođa konvoja. Budući da su potrebe za kadrom velike i hitne, svatko je dobrodošao, bez obzira na nacionalnost, motive i sposobnosti. Mnogi u cijelom tom metežu vide priliku da se okoriste, a ima i onih koji, bježeći pred zakonom, idealan zaklon nalaze iza logotipa, iskaznica i tablica MedBela i UNHCR-a.

Prilikom doniranja lijekova i medicinskog materijala ambulanti u Smokvici na Korčuli, Bartul se zaljubljuje u SUZANU, liječnicu koja povremeno radi na zamjenama i sanja o specijalizaciji. Bartul, sretan i ispunjen nakon dugo vremena, ohrabruje Suzanu da ode u Zagreb. Međutim, daleki ratni i politički događaji neumoljivo utječu na sudbine malih ljudi, pa i na strane humanitarne organizacije koje ponekad nalikuju na paralelne svjetove. I one imaju svoje povelje, statute, središnjice, upravne odbore i gospodare o čijim prioritetima i kapricima ovisi sudbina projekata i radnika. Jennifer odlazi, novi šefovi misije dolaze jedan za drugim mijenjajući pravila igre.

Prevaren, umoran, na rubu burnouta, zabrinut zbog nesporazuma sa Suzanom, preplavljen osjećajem nemoći i sve više posramljen vlastitim postupcima, Bartul tone sve dublje i dublje. Postupno uviđa da je nalik mnogim strancima koji su došli spašavati tuđe živote umjesto da sređuju svoje vlastite.

SMOKVE se, naravno, mogu shvatiti kao simbol izdržljivosti i hranjivosti, ali mogu poslužiti i kao ilustracija težnje za jednostavnim, iskonskim i iskrenim. Kada se čovjek nađe u vrtlogu krupnih događaja na koje on nema baš nikakvog upliva, kada ništa više nije sveto, kada nestaju granice između legalnog, legitimnog i ilegalnog, možda je dobro da tada potone do dna i prizna poraz, kako bi se mogao ponovno uzdići i pogledati u zrcalu, sjetiti se pravih vrijednosti, oprati mrlje, reći istinu, dati ruku bližnjemu, smokve voljenoj Suzani.

Bilješka o autoru:


MISLAV SKRAČIĆ rođen je 1964. godine u Šibeniku. Nakon prvih godina života provedenih u Murteru i Biogradu na moru, školuje se u Zadru gdje je diplomirao francuski i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. Magistarski rad iz francuske književnosti obranio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1993. živi u Splitu gdje nekoliko godina radi kao prevoditelj, tumač i suradnik u misijama Međunarodnog odbora Crvenog križa iz Ženeve, Liječnika bez granica iz Belgije te Farmaceuta bez granica iz Francuske. Od 2006. godine predaje engleski jezik na Pomorskom fakultetu u Splitu. Napisao je dva udžbenika engleskog jezika za studente visokih pomorskih učilišta: Waypoint (2010) i Fairway (2017). Ko-autor je Englesko-hrvatskog pomorskog rječnika (Split, 2017). Objavio je znanstvenu monografiju Trubadur i njegov slušatelj – lirika trubadura u uvjetima usmene izvedbe (Matica hrvatska – Ogranak Dubrovnik, 2013) te niz znanstvenih i stručnih radova. Njegov prvi roman More pegula izdala je 2005. godine Naklada Bošković. U ovaj malen, ali šareni opus mogu se pridodati kantautorske pjesme praćene gitarom, njih dvadesetak, koje nikada nisu snimljene, ali su doživjele bezbroj živih izvedbi. Ponosni je otac Vane, Marte i Petre koje se bave fotografijom, dizajnom, pisanjem, ekologijom... Povremeno sudjeluje u filmskim projektima supruge Andrejke, scenaristice i režiserke. Voli ploviti, putovati i, koliko je to moguće, ništa ne raditi... već jednostavno uživati u životu.

Ključne riječi: Smokve, Suzana, Dalmacija, NGO, humanitarna pomoć, lijekovi, konvoj, izbjeglice, prognanici, glazba, gitara.

Naslov: Smokve za Suzanu
Autor: Mislav Skračić
Broj stranica: 452
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2018.
ISBN: 978-953-336-477-3
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

There are yet no reviews for this product.