web naslovnica-300x4197
Product Code: W-0727

ZAKON O LOKALNIM POREZIMA S KOMENTAROM, Andreja Jakšić, Nikolina Pratzer

100,00 kn

Sažetak: Zakon o lokalnim porezima objavljen je u Narodnim novinama broj 115/16 te je većim dijelom stupio na snagu 1. siječnja 2017. Zakonom je reguliran sustav utvrđivanja i naplate lokalnih poreza kao izvora financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

 Međutim, Zakonom o izmjenama Zakona o lokalnim porezima (NN 101/17) brisane su odredbe o porezu na nekretnine, kao lokalnom porezu jedinica lokalne samouprave, koji je trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2018. Kao posljedica navedenog, proizlazi činjenica da se s 1. siječnja 2018. zadržava sustav poznatih javnih davanja: komunalne naknade, poreza na kuće za odmor i spomeničke rente koja se plaća ako se gospodarska djelatnost obavlja u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.

Ovim izmjenama Zakona, donesena je i promjena kod obuhvata poreza na cestovna motorna vozila. Naime porez na cestovna motorna vozila, kao jedan od lokalnih poreza, plaćaju vlasnici osobnih automobila i motocikala, jednom godišnje prilikom registracije odnosno ovjere produženja važenja prometne dozvole, a utvrđuje se ovisno o godini starosti i snazi motora izraženoj u kilovatima (kW). Za osobne automobile se porez na cestovna motorna vozila plaća na način da se izjednačava kriterij godina starosti za utvrđivanje i naplatu poreza na cestovna motorna vozila te se porez utvrđuje i naplaćuje za sva cestovna motorna vozila do 10 godina starosti.

Priručnik sadrži tekst Zakona o lokalnim porezima (NN 115/16 i 101/17) te su uz pojedine članke Zakona dani komentari o primjeni zakonskih odredbi te tekst Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (NN 127/17). Priručnik također sadrži tekstove podzakonskih propisa proizašlih iz Zakona:

  • Suglasnost da Porezna uprava može obavljati poslove utvrđivanja, evidentiranja, nadzora, naplate i ovrhe radi naplate poreza jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (NN 1/17),
  • Pravilnik o uvjetima, opsegu i naknadi za obavljanje poslova utvrđivanja, evidentiranja, nadzora, naplate i ovrhe radi naplate poreza jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (NN 1/17),
  • Pravilnik o međusobnim odnosima jedinica područne (regionalne) samouprave i pravne osobe iz čl. 46. st. 4. Zakona o lokalnim porezima (NN 1/17),
  • Pravilnik o priređivanju zabavnih igara (NN 1/17)
  • Pravilnik o uvjetima tehničke ispravnosti automata za zabavne igre (NN 1/17 ).            

Priručnik je namijenjen lokalnim službenicima koji samostalno naplaćuju lokalne poreze kao vlastiti prihod, s ciljem pravilne primjene Zakona, kao i ostalih podzakonskih propisa te svim poreznim obveznicima na koje se odnose odredbe Zakona.

 

Ključne riječi: jedinice lokalne samouprave, zakon o lokalnim porezima

E-mail: Martina Fabris

 

Naslov: Zakon o lokalnim porezima s komentarom
Autor: Andreja Jakšić, Nikolina Pratzer
Broj stranica: 124
Nakladnik: Institut za javne financije, Zagreb
Godina izdanja: 2017.
ISBN: ISSN 1333-073X
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

There are yet no reviews for this product.