ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja-300x419
Product Code: W-0728

UGOVORI O IZBJEGAVANJU DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA IZMEĐU REPUBLIKE HRVATSKE I DRUGIH DRŽAVA, Dalibor Legac, Andreja Sertić Tomiček, Ljiljana Gretić Bralić

Sažetak: 

Međunarodno dvostruko oporezivanje nastaje kada dvije ili više država istom poreznom obvezniku nametnu obvezu plaćanja poreza s obzirom na isti oporezivi dohodak/dobit ili imovinu. Isto nastaje zbog toga što države koriste istovremeno dva kriterija za određenje porezne obveze: načelo neograničene porezne obveze prema kojem rezidenti plaćaju porez na svjetski dohodak (tuzemni i inozemni), te načelo izvora dohotka prema kojem rezidenti plaćaju porez samo na dohodak ostvaren na području određene države. Ukoliko bi obje države htjele taj dohodak neograničeno oporezivati, ukupan teret na prekogranične gospodarske aktivnosti bio bi pretjerano visok. Do dvostrukog oporezivanja može doći i kada dvije države smatraju poreznog obveznika svojim rezidentom i obje ga žele oporezivati na temelju svjetskog dohotka. Kako bi se iskoristile pogodnosti sve veće liberalizacije međunarodnog tržišta sve države imaju isti interes, a to je izbjegavanje dvostrukog oporezivanja.

Kako je strateški prioritet Republike Hrvatske razvoj i jačanje integracijskih veza sa svim državama svijeta i uspostava sukladnog političkog, pravnog i ekonomskog sustava, važno je i pitanje sklapanja ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, te se primarna prednost treba dati razvoju učinkovite mreže navedenih ugovora, koja će osigurati smjernice za djelovanje stranim investitorima.

U ovom su priručniku navedena 62 Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koji su u Republici Hrvatskoj u primjeni od 1. siječnja 2018.

Ključne riječi: dvostruko oporezivanje

E-mail:  Martina Fabris

Naslov: Ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i drugih država
Autor: Dalibor Legac, Andreja Sertić Tomiček, Ljiljana Gretić Bralić
Broj stranica: 996
Nakladnik: Institut za javne financije, Zagreb
Godina izdanja: 2017.
ISBN: ISSN 1333-073X
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

There are yet no reviews for this product.