web naslovnica Oporezivanje plaća-300x419
Product Code: W-0716

OPOREZIVANJE PLAĆA ISPLAĆENIH ZA PROTEKLA POREZNA RAZDOBLJA I DOPRINOSI ZA OBVEZNA OSIGURANJA TE IZVJEŠĆIVANJE NA JOPPD OBRASCU S PRIMJERIMA, Dražen Opalić i Iva Uljanić Škreblin

175,00 kn

Sažetak:

Porez na dohodak što se naplaćuje po osnovi primitaka od nesamostalnog rada (kao izvora oporezivih dohodaka), najizdašniji je porezni prihod od oporezivanja dohotka fizičkih osoba. Stoga, razumljiva je posebna pozornost poreznog tijela, ali i poreznih obveznika, prema nesamostalnom radu kao izvoru oporezivog dohotka. Kada kažemo «pozornost» prvenstveno mislimo na pravilnu primjenu pozitivnih poreznih propisa pri oporezivanju dohotka od nesamostalnog rada te propisa kojima se ureduju pitanja doprinosa za obvezna osiguranja, a koji su u uskoj i neizostavnoj vezi s utvrđivanjem i oporezivanjem dohotka od nesamostalnog rada.

Porez na dohodak prvenstveno se temelji na načelu blagajne. Međutim, u praksi su mogući slučajevi isplata plaća za prethodna porezna razdoblja te se njihova naplata obavlja na različite načine: putem sudskih postupaka, u nagodbama između radnika i poslodavaca i dr. I u tim slučajevima porezni sustav ureduje postupanja pri obračunu i plaćanju poreza.

Ovim se priručnikom nastoji na što pregledniji i jednostavniji način prikazati moguće slučajeve koji se događaju u praksi pri utvrđivanju i oporezivanju dohotka od nesamostalnog rada za prethodna razdoblja i drugih obveza propisanih prema dohotku od nesamostalnog rada kao što su doprinosi za obvezna osiguranja.

Zbog preglednosti i jednostavnosti tekst je potkrijepljen primjerima te su obuhvaćene i obveze i način vođenja propisanih evidencija te obveze i način sastavljanja i podnošenja propisanih izvješća u svezi s dohotkom od nesamostalnog rada. Prvenstveno se daje pregled popunjavanja JOPPD obrasca koji se primjenjuje od 1. siječnja 2014. Također, budući da se radi o «porezno osjetljivoj» temi te u pravilu o velikim iznosima za isplatu, razumljiv je i veliki interes poreznih obveznika odnosno isplatitelja navedenih primitaka te je Središnji ured Porezne uprave izdao niz mišljenja i uputa za jedinstveno postupanje u pojedinim slučajevima, a presjek kojih se također donosi u nastavku teksta.

Ključne riječi: porez na dohodak, plaće

Naslov: Oporezivanje plaća isplaćenih za protekla porezna razdoblja i doprinosi za obvezna osiguranja te izvješćivanje na JOPPD obrascu s primjerima
Autori: Dražen Opalić i Iva Uljanić Škreblin
Nakladnik: Institut za javne financije, Zagreb
Godina izdanja: 2017.
ISBN: ISSN 1333-073X
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

There are yet no reviews for this product.