WEB NASLOVNICE
Product Code: W-0651

STANOVNIŠTVO ZAGVOZDA OD SREDINE XVII. STOLJEĆA DO I. SVJ. RATA


Sažetak:

Knjiga „Stanovništvo Zagvozda od sredine 17. stoljeća do početka I. svjetskog rata“ je povijesno-genealoški prikaz zagvoškog stanovništva u navedenom razdoblju. Obuhvaća povijesno područje Zagvozda koje je pripadalo župi Zagvozd (naselja Zagvozd i Rastovac). 

Knjiga se sastoji od dvije cjeline. U prvoj cjelini Tragovi prošlosti, donose se osnovni podatci o mjestu Zagvozdu, povijesno-demografske prilike, statistički podaci uz prikaz povijesnih dokumenata te njihova analiza. Opseg i raspored građe pruža značajne informacije o poznatim, manje poznatim i do sada nepoznatim činjenicama o zagvoškom stanovništvu. Ovoj cjelini pridodano je poglavlje o župi Zagvozd sa sažetkom iz njezine povijesti, zagvoškim župnicima i svećenicima te zagvoškim crkvama.

Druga cjelina sastoji se od dva dijela, Zagvoška prezimena i Rastovačka prezimena (s poimeničnim prikazom stanovništva od sredine XVII. stoljeća do početka I. svjetskoga rata). Uz svako zagvoško i rastovačko prezime navode se: osnovni podatci, podrijetlo, povijesni razvoj prezimena, statistički (popisni) podatci i sl. Poimenični prikaz zagvoškoga stanovništva metodološki je strukturiran kao rodoslovlje, prikazan načinom koji čitatelju može biti razumljiv i pregledan. Knjiga je dopunjena fotografijama, tablicama i preslikama povijesnih dokumenata.

Bilješka o autoru:

Petar Matković rođen je 10. kolovoza 1961. godine u Imotskom. U Medovu Docu i susjednom Grabovcu pohađa osnovnu školu. Srednju Građevinsku-tehničku školu završava u Splitu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu.

Radi u Županijskom zavodu za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije. Voditelj, odgovorni planer i suradnik je u izradi i donošenju više prostornih planova uređenja: lokalne, regionalne i državne razine. Autor je desetak realiziranih arhitektonskih projekata (stambenih zgrada, škola i crkava).

Napisao je dokumentarno-povijesnu knjigu, Medov Dolac – ljudi, gradine, puti, Matica hrvatska, Ogranak Imotski, 2011. i Rodoslovlja Medova Doca i Dobrinača, Redak, Split, 2013.

Ključne riječi: Zagvozd, Rastovac, stanovništvo Zagvozda

E-mail: Petar Matković

Naslov: Stanovništvo Zagvozda od sredine XVII. stoljeća do početka I. svjetskoga rata
Autor: Petar Matković
Broj stranica: 684
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2017.
ISBN: 978-953-336-412-4
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

There are yet no reviews for this product.