FPZ_strojarstvo_CB_naslovnica
Product Code: W-0645

STROJARSTVO – OSNOVE TEORIJE (TISAK CRNO - BIJELI)

120,00 kn

 

Sažetak: 

Udžbenik je usklađen s nastavnim planom i programom FAKULTETA PROMETNIH ZNANOSTI i podijeljen je na pet poglavlja i više potpoglavlja koja obuhvaćaju: materijale, njihova svojstva i načine ispitivanja istih, elemente strojeva, osnove hidraulike s osnovama hidrostatike i hidrodinamike, jednadžbu kretanja vozila i osnove termodinamike s naglaskom na procesima koji su karakteristični za osnovne toplinske strojeve koji su najzastupljeniji u transportnim sredstvima (motori s unutarnjim izgaranjem i plinske turbine). Cilj je Udžbenika upoznavanje studenata s materijalima od kojih su većinom izrađeni elementi strojeva, njihovim svojstvima i načinom ispitivanja istih, vrstama strojnih elemenata, njihovim prednostima i manama i osnovnim elementima proračuna čvrstoće, a sve radi sagledavanja uloge strojnoga elementa na stroju ili na uređaju. Proračuni i konstrukcije pojedinih strojnih elemenata obrađeni su u onoj mjeri u kojoj je to nužno za razumijevanje problema i njihovo kvalitetno rješavanje.

Bilješka o autorima: 

Mladen Nikšić rođen u Zagrebu 01.07.1964. Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu diplomirao 1991. godine, smjer proizvodno strojarstvo, a na Fakultetu prometnih znanosti diplomirao 1994. godine željeznički smjer. Na Fakultetu prometnih znanosti magistrirao 2003. godine s temom ‘’Razvoj i uvođenje u promet magnetskih lebdećih vlakova’’ i doktorirao 2010. godine s temom ’Utjecaj kvalitete održavanja na vijek trajanja željezničkih vozila’’. 

Na Hrvatskim željeznicama radio od 1991 – 1995. godine u Službi za vuču vlakova i željeznička vozila te u Službi za tehnički pregled vagona i vlakova. Tijekom 2004. i 2005. godine bio direktor poslovnog područja HŽ-a Vuča vlakova i željeznička vozila, a od 2005 – 2008. voditelj projekta Uvođenje sustava održavanja nagibnih vlakova. Od 1995. godine zaposlen na Fakultetu prometnih znanosti u svojstvu mlađeg asistenta, prošao izbore do znanstveno-nastavnog zvanja docenta i znanstvenog zvanja znanstvenog savjetnika. Nositelj kolegija na preddiplomskom (Željeznička vozila, Vuča vlakova, Strojarstvo), diplomskom (Održavanje željezničkih vozila, Tračnički urbani sustavi, Tehnologija žičarskog prometa), doktorskom (Urbani transport) i poslijediplomskom specijalističkom studiju (Urbani tračnički sustavi). U koautorstvu objavio: sveučilišni udžbenik Gradske prometnice, fakultetski priručnik Osnove strojarstva – Zbirka riješenih zadataka te 40-ak znanstvenih radova u međunarodnim znanstvenim časopisima i zbornicima radova s međunarodnih znanstvenih skupova. Kao stalni sudski vještak za željeznički promet i vozila izradio preko 60 vještačenja iz područja željezničkog prometa. Sudjelovao u brojnim znanstvenim i gospodarskim projektima, a za Fakultet prometnih znanosti vodio inovativni EU projekt SELF PROP RAIL, zaštićen patentom i nagrađen zlatnim medaljama na sajmovima inovacija u zemlji i inozemstvu.

Srećko Đuranović rođen u Kotoru, 16.12.1957. gdje je završio Srednju pomorsku školu. Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu upisao 1976.g. i diplomirao 1982. god. na usmjerenju Brodskog strojarstva. Poslijediplomski studij upisao 1985.g. na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, i magistrirao 1989.g. na katedri Motora i motornih vozila, s temom “Vibracijska dijagnostika istrošenja glavnog ležaja diesel motora”. 

U Brodarskom Institutu u Zagrebu radio na poslovima vodećeg istraživača i voditelja projekata. Kao autor odnosno koautor, napisao više znanstvenih i stručnih radova, te aktivno sudjelovao na više međunarodnih kongresa i simpozija Objavio više znanstvenih i stručnih radova, te sudjelovao na više domaćih i inozemnih simpozija. Tijekom svoje profesionalne karijere 10-tak godina obavljao dužnost direktora zastupnika poznatog svjetskog automobilskog proizvođača Fiat, Lancia i Alfa Romeo za BIH, te nakon toga više godina bio direktor firme Agit unutar HŽ-a. Trenutno je predavač na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu i Veleučilištu u Šibeniku, na kojima drži nastavu iz više kolegija (Mehanika, Fizika i Strojarstvo). Autor je Udžbenika iz Mehanike i Osnova strojarstva na Veleučilištu u Šibeniku. 

Ključne riječi: Strojarstvo, ispitivanje materijala, elementi strojeva, hidraulika, teorija kretanja vozila, tehnička termodinamika. 

E-mail: Mladen NikšićSrećko Đuranović

Naslov: STROJARSTVO – Osnove teorije(tisak crno - bijeli)
Autori: Mladen Nikšić, Srećko Đuranović
Broj stranica: 320
Nakladnik: Fakultet prometnih znanosti Zagreb
Godina izdanja: 2017.
ISBN: 978-953-243-088-2
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

There are yet no reviews for this product.