RJEČILIŠTE - ZBORNIK PJESAMA, Irena Delonga NešićRJEČILIŠTE - ZBORNIK PJESAMA, Irena Delonga Nešić
Product Code: W-0399

RJEČILIŠTE - ZBORNIK PJESAMA, Irena Delonga Nešić

80,00 kn
Manufacturer RedakSažetak:

Zbornik pjesama 17 autora okupljenih pod imenom Rječilište, grupe pjesnika koji u Splitu održavaju večeri poezije od 2010. godine

Bilješka o urednicama:

Nada Topić (1977.)

Živi i radi u Solinu kao knjižničarka. Piše poeziju i kratku prozu. Objavila dvije zbirke pjesama Svetac u trajektnoj luci (2005.) i Meteorologija tijela (2015.) te slikovnicu Kako se rodila roda (2007.).

Irena Delonga Nešić (1984.)

Profesorica hrvatskog i engleskog jezika. Za vrijeme studija uređivala književni časopis The Split Mind. Za zbirku Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti dobila je 2010. nagradu Goran za mlade pjesnike. U listopadu 2010. pokrenula večeri poezije Rječilište. Vodi radionice kreativnog pisanja u Splitu, Solinu i Sinju.

Bilješka o autorima:

Zora Birimiša

Rođena i živi u Splitu. Objavila dvije zbirke pjesama: Zatočenica (Književni krug, Split, 1999.), Tko se to s nama igra (HAU Split, 2012.). Objavljivala u časopisima, uglavnom poeziju. Povremeno piše recenzije. Pokušava pisati kratke priče.

Paulo Bjažević (1979.)

Živi i radi u Splitu.

Irena Delonga Nešić (1984.)

Profesorica hrvatskog i engleskog jezika. Za vrijeme studija uređivala književni časopis The Split Mind. Za zbirku Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti dobila je 2010. nagradu Goran za mlade pjesnike. U listopadu 2010. s Ozrenom Ćatovićem pokrenula večeri poezije Rječilište. Vodi radionice kreativnog pisanja u Splitu, Solinu i Sinju.

Antun Domazet (1988.)

Živi u Splitu. Radi u građevini kao projektant. Povremeno piše zadnjih 10 godina. U studentskim danima uređivao The Split Mind.

Ivana Čagalj (1987.)

Rodom iz Zagvozda, od rujna 2013. radi u Hrvatskoj nastavi u švicarskom kantonu Ticino. Diplomirala anglistiku (prevoditeljski smjer) i kroatistiku (profesor-ski smjer). Formalno dobitnica nagrade Jutra poezije za zbirku Ženske epifanije 2011., iako ta zbirka, iz njoj nedokučivih razloga, nije još ugledala svjetlo dana. Matica hrvatska, ogranak Karlovac pohvalila je njezinu zbirku Moderne bolesti na natječaju Zdravko Pucak za mlade pjesnike 2013. U slobodno vrijeme svira u limenoj glazbi i bavi se kreativnim pisanjem na hrvatskom i engleskom jeziku. Pjesme objavljivala u časopisima Mogućnosti, The Split Mind, Odraz, Kvartal, Dišpet te zbornicima Rječilišta, Knjige uživo i Poezina.

Mia Čagalj (1997.)

Rođena je u Zagvozdu. Pohađa Prirodoslovnu tehničku školu Split, smjer Kemijski tehničar. Kemijske spojeve kombinira sa stihovima, učenje s kreativnim pisanjem, pjevanjem i sviranjem u Limenoj glazbi Zagvozd. Pohvaljivana na natjecanjima Lidrano te natječajima Gradske knjižnice Solin i Castello di Duino u Trstu.

Siniša Kekez (1966.)

Živi u Splitu, radi u novinama, objavljivao u periodici.

Milijana Kovačević

Žena (kao – ne muškarac), majka, baka i (šumska) kraljica. Živi i (još) radi u Splitu, a kraljuje u svojoj čarobnoj šumi, odakle, stihovima i pričicama za djecu, progovara iz Radosti i SMIBa. Modromorska torta mudrosti, ljubavi i prijateljstva stigla je do Drugog programa Radio Beograda i ušla u uži izbor za najbolju radio-priču za djecu.

Manje brojni stihovi i proza za odrasle stisnuti su joj među koricama jednog Školskog vjesnika, dva zbornika s Natječaja za najbolju neobjavljenu pjesmu Gradske knjižnice Solin te jednog zbornika najboljih kratkih priča (Putovanje u onkraj), u inozemstvu.

Stvaralački joj je opus lako razvrstati u četiri razvojne faze: 1. faza – Djevojčica - „Milijana, pjesnikinja Petrović“ (na posveti svoje zbirke pjesama napisao jedan poznati pjesnik), okrunjena Zmajevom diplomom ; 2. - faza mladenački hormonskog nizanja stihova i proze, razasutih po, manje-više lokalnim tiskovinama, s jednom prvom i jednom drugom nagradom; 3. faza nezapisive životne proze i 4. faza ponovnog poetskog susreta sa sobom.Uživajući u onome što joj je njezina borba dala, stihovima i prozom resi svoje zlatne godine, dušu hrani i tijelo snaži dolazeći na Rječilište.

Julija Mateljan Milatić (1965.)

Živi u Splitu. Rođena na Hvaru na podu u kući svoga dida. Večeri poezije Rječilište vratile su je poeziji. Ponekad piše i na hvarskoj čakavici. S prijateljima organizira pjesničku večer Blago naše riči u Zastražišću na Hvaru. Radi kao učiteljica.

Željana Mejaš (1983.)

Diplomirana ekonomistica. Živi u Splitu. Sezonski radi u hostelu. Obožava životinje, četiri je udomila i uživa s njima provoditi vrijeme. Piše blog, pjesme, romane. Nigdje ne ide bez rokovnika i uvijek nešto zapisuje. Pazite, krade kemijske.

Hrvoje Marko Peruzović (1971.)

Završio je grafički dizajn pri Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim slikarstva bavi se klasičnom grafikom, ilustracijom, fotografijom, skulpturom i mozaikom. Piše poeziju, aforizme i kratke eseje iz područja likovnosti. Napisao je desetak predgovora u katalozima za različite izložbe. Nikada ranije nije objavljivao svoje tekstove. Prvo javno čitanje svojih pjesama ostvario je na Rječilištu. Kao samostalni umjetnik živi i radi u Splitu i Bolu na otoku Braču.

Mariana Plazibat (1968.)

Rođena je na Braču što je uvelike utjecalo na njen izričaj. Bajama ni na jednom jeziku, za nju, nije poetičnija od riječi mendula. Gotovo kao dodir leptira. I zato, osim na standardu, rado piše i na rodnoj čakavici, što je čini toplijom, nježnijom, ogoljenijom.

Po zanimanju je kemijski tehničar. Pokušava iskemijati život u Splitu do mirovine.

Tonita Popović (1977.)

Živi i radi u Splitu kao profesorica književnosti. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru. Okušala se kao voditeljica Studentskog književnog kluba u Zadru i Književnog kluba mladih u Splitu, zajedno s pjesnikinjom Oljom Savičević. Pokrenula je i vodila radionice kreativnog pisanja u Splitu, u sklopu projekta za mlade pod nazivom Skrovite strofe. Stihove objavljuje u zajedničkoj zbirci Studenskog književnog kluba u Zadru Potresi (2000.) te u raznim hrvatskim glasilima (Marulić, Fokus, Knjigomat). Nagrađena joj je pjesma Nasljeđe od strane Fundation for Help to the Artists iz New Yorka. Dobitnica je priznanja Zvonimir Golob 2005. za pjesmu Začudna igra.

Dragan Smolčić (1986.)

Godine 1993. upisuje osnovnu školu, gdje uči čitati i pisati, potez je to koji se kasnije pokazao ključnim za njegovo pjesničko stvaralaštvo. Nakon toga završava srednju tehničku školu, gdje se po prvi put počinje baviti pisanjem pjesama. Međutim, nije imao javnih istupa sve do 2010. godine kada je počeo zalaziti na okupljanja pjesničke družine Rječilište, gdje po prvi put javno izvodi svoje pjesme, nakon čega slijedi njegov uspon splitskim pjesničkim podzemljem. Njegovi radovi objavljeni su zborniku Rječilišta i zborniku Između redaka, izdavačke kuće Redak. Trenutno je na studiju informacijske tehnologije.

Ivan Sorić Suri (1964.)

Autor dviju zbirki pjesama: Žuti kompresor (1990.) – u vlastitoj nakladi, Vidi točku šest (1997.) – Narodno sveučilište u Splitu, biblioteka Otok. Od devedesetih do danas objavljivao u časopisima (Godine, Rival, Reful, The Split Mind, Mogućnosti, Odraz...), te na nekim internetskom portalima. Dvije pjesme uvrštene su mu u školsku literaturu (udžbenici za V. i VI. razred osnovne škole). Zaposlen na Katedri za fiziku FESB-a u Splitu od 1989. godine, trenutno u zvanju višeg predavača. Istraživač na polju eksperimentalne fizike, koautor tridesetak publiciranih stručnih i znanstvenih radova. Treća knjiga poezije – pod radnim naslovom Knjiga o mučanju u pripremi je ...

Nada Topić (1977.)


Živi i radi u Solinu kao knjižničarka. Piše poeziju i kratku prozu. Objavila dvije zbirke pjesama Svetac u trajektnoj luci (2005.) i Meteorologija tijela (2015.) te slikovnicu Kako se rodila roda (2007.).

Jasmina Žiljak Ilinčić (1976.)

Diplomirala je na Fakultetu PMZ i OP u Splitu (dipl. uč.razredne nastave). Radila je sedam godina kao glumica i voditeljica Dječjeg dramskog studija u GKM-u Split. Ostvarila je nekoliko uloga i u HNK Split. Završila je niz glumačkih i dramsko-pedagoških radionica u zemlji i inozemstvu. Objavljivala je poeziju u časopisima The Split Mind i Poezija te u zbornicima. Danas radi kao asistent u nastavi i dramski pedagog- freelancer. Organizira i vodi radionice dramskog odgoja, forum teatra, te bajkaonice u školama, knjižnicama, udrugama... Vanjska je suradnica HR-Radio Split, gdje uređuje i vodi emisiju za djecu Škrinjica za sne.

Ključne riječi: Poezija, Rječilište, splitski pjesnici, suvremena hrvatska poezija, zbornik, zbirka pjesama

Naslov: (zbornik pjesama) Rječilište
Autor: Irena Delonga Nešić
Broj stranica: 236
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2015.
ISBN: 978-953-336-226-7 
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Product Length: 0.0000 in
Product Width: 0.0000 in
Product Height: 0.0000 in
Product Weight: 0.0000 lb
Product Packaging: 0.0000
There are yet no reviews for this product.