ZA PUKNIT O’ SMIJAZA PUKNIT O’ SMIJA
Product Code: WPRZ-140084

ZA PUKNIT O’ SMIJA

40,00 kn
Manufacturer Redak


Sažetak:

DVI RIČI O ČAKAVŠTINI U HUMORISTIČNIM PRIČICAMA

Pred nama se nalazi knjiga Za puknit o' smija (za njen nastavak kliknite ovdje). Riječ je o zbirci pričica pisanih na čakavskim mjesnim govorima, no uvršteni su i prispjeli radovi pisani na nekima od bliskih štokavskih mjesnih govora.

Svi čakavski tekstovi u zbirci po svojim jezičnim osobitostima pripadaju južnočakavskomu dijalektu, odnosno u njima se ogledaju bitne značajke potonjega dijalekta.

Kao što je istaknuto, uvršteni su i tekstovi koji su pisani na nekim štokavskim mjesnim govorima. Po pitanju čakavskoga i štokavskoga u okolnome splitskome području danas je situacija vrlo složena. Kopneni govori u okolici Splita, odakle je dio radova, temeljem su čakavski, no danas su u znatnoj mjeri štokavizirani. S druge strane, štokavski govori Dalmatinske zagore zbog duge bliskosti s čakavcima imaju i neke čakavske crte. Pa i drugi bliski govori, primjerice govori Sinjske i Imotske krajine, upili su neke čakavske jezične karakteristike, upravo zbog duge bliskosti s čakavcima.

Nekoliko je tekstova pisano na splitskome idiomu. Taj je govor danas prilično heterogen i teško ga je opisati. Premda je splitski govor čakavske osnovice, njegova je štokavska nadogradnja vrlo izrazita. Razlog tomu leži u činjenici da su novoštokavci ikavci prodrli do mora i tako izmijenili čakavski sustav. Osim toga, bitnu ulogu igra i izumiranje staroga čakavskoga stanovništva, utjecaj standarnoga jezika, medija, školstva i ostali čimbenici. Izdvajamo i brojne doseljenike s otočnoga područja koji ipak ne utječu na splitski govor već potonji utječe na njihov arhaičniji čakavski govor jer splitski je za njih ''govor prestiža'', u neku ruku superioran, pa mu se i prilogađavaju.

Šest je pobjedničkih pričica: Vlatka Buj: Kašeta (mjesni govor Jelse – Hvar); Dunja Kalilić: Sudamja (mjesni govor Splita); Nikola Mateljan: Na Duhe (mjesni govor Grohota – Šolta); Marijana Plazibat: Plećica (mjesni govor Postira – Brač); Lucija Puljak: Bambo (mjesni govor Pučišća – Brač); Edo Šegvić: Rebatinke (mjesni govor Splita). Navedeni tekstovi svojim jezičnim osobinama na vjeran način prikazuju mjesni govor na kojem su pisani. Naravno, i drugi tekstovi zaslužuju pozornost jer svaki tekst uvršten u zbornik zaista ima vrijednost i donosi stanovito jezično bogatstvo.

Zbirka pred nama značajan je spomenik. Ružno je reći spomenik čakavštini, jer čakavska je riječ još živa, premda se mijenja i pomalo nestaje zbog raznih utjecaja. Iz toga je razloga ova akcija potekla te pokazala stanje čakavštine na ovim prostorima. Njegovanje čakavske riči, njezina upotreba u govoru i na papiru te prenošenje na mlađe naraštaje, zadatak je koji je na nama. Pitanje je samo koliko smo spremni i voljni ga izvršiti. Neka nam je sa srećom!

POPIS AUTORA:

1.Bašić Marinko 
2.Bibić, Zorka 
3.Birimiša, Zora
4.Borčić, Anela
5.Budimir, Milena
6.Buj, Vlatka
7.Bulić, Stipe
8.Burica, Gordana
9.Čagalj, Zvjezdana
10.Drpić,Katarina
11.Duplančić,Tanja
12.Gašperov, Ružica
13.Grabovac, Ana
14.Kalilić,Dunja
15.Kuzmanić, Ivan
16.Markulj, Damir
17.Mateljan, Nikola
18.Matulović, Tašenka
19.Petrić, Željko-Žele
20.Plazibat, Marijana
21.Poljak, Nikša
22.Puljak, Lucija
23.Sule, Dinko
24.Šegvić, Edo
25.Žitković-Banić, Željka

Ključne riječi:

-dijalektna kratka proza
-smiješne pričice
-humor
-smijeh
-čakavština
-južnočakavski dijalekt
-štokavština
-novoštokavski ikavski dijalekt
-splitski govor
-udruga ''Čakavski jazik"
-očuvanje čakavštine
-baština


Link: https://www.facebook.com/groups/584008441694218/

Naslov: Za puknit o’ smija
Autor: GRUPA AUTORA, Dobrila Kuzmić Franetović i Filip Galović (ur.)
Broj stranica: 122
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2014.
ISBN: 978-953-336-137-6
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

Product Length: 0.0000 in
Product Width: 0.0000 in
Product Height: 0.0000 in
Product Weight: 0.0000 lb
Product Packaging: 0.0000 kg
There are yet no reviews for this product.