Gordana_Bartol_Sanjaj_u_bojama_naslovnica_WEB
Product Code: W-1087

SANJAJ U BOJAMA, Gordana Bartol

120,00 kn
Manufacturer Redak

Sažetak:

Sanjaj u bojama ili ljepota je u jednostavnosti.

Autorica se izražava kroz kraću formu pjesama što, čitajući njezinu poeziju, ostavlja dojam kratkih misli koje nas zaustave tijekom dana i koje vrlo često zaboravimo zapisati.

Pjesme su napisane tako da se mogu čitati u jednom dahu, a mogu se i dozirati, ovisno o raspoloženju, jer su životne, nose određene poruke, pa se čitatelj može zamisliti nad napisanim.

Gordana kroz stihove komunicira s čitateljem, što se ne primijeti na prvu, ali ostavlja podražaj na osjetila.

Otvara vrata svoje duše, emocija, sjećanja, uspomena i ono što tamo nalazi pretvara u stihove. To je ona i ono najbolje što izlazi iz nje. Puna je životnih iskustva, a njezina poezija kao da ima svoju priču i pronalazi svoj put kroz jednostavne i prodorne stihove.

Poezija je pisana slobodnim stihom i u njoj čitatelj može osjetiti slobodu i utonuti u mir te pronaći kutak za odmor. Kao da krećete na putovanje u neki maleni gradić, a pjesme vas upravo vode na tu destinaciju. Pustolovina je zagarantirana jer ne znate što vas sa svakom novom stranicom očekuje iza ugla: možda se u jednom trenu nađete u parku predivnih boja, noći koja je prekrila grad, jutru koje se budi cvrkutom ptica...

U zbirci Sanjaj u bojama, Gordana čitateljima realno dočarava svoj svijet i daje nam kartu za jedinstveno putovanje, šetnju kroz njezine misli... Ne forsira rimu, što daje još više povjerenja u raznolikost šetnje kroz zbirku pjesama, a mi samo trebamo uzvratiti zagrljaj.

Poezija Sanjaj u bojama jednostavna je, a posebna. Ljepota je upravo u tome.

- Kruno Šafranić, urednik stranice Pisci i Književnost

Sposobnost jednog autora da sroči osjećaje i žudnje u pjesme nešto je što me se uvijek dojmi. Kada sam dobila primjerak ovih pjesama na čitanje, nisam se pripremila za ono što će one izazvati u meni. Izazvale su košmar osjećaja izraženih tek u nekoliko riječi. Autorica me ugodno iznenadila tako pomno osmišljenim pjesmama koje su ogolile nju, prikazale je kao osobu, osobu s osjećajima i životnošću koja izvire iz nje.

Ovo je zbirka kratkih pjesama pisana slobodnim stihom. Vrlo je posebna i emocijama nabijena svaka riječ i svaki stih u knjizi. Izaziva onaj osjećaj težine koji potiče na razmišljanje. U ovom slučaju autorica nije ogolila samo sebe, već je u čitatelju otvorila portal prema unutarnjem „JA“, prema onome što svi mi skrivamo u sebi i nosimo se s time najbolje što znamo. Težina svake riječi postaje breme kojim nas oslobađa potisnutih osjećaja.

Divim se ljudima koji uspijevaju svoje emocije i misli pretočiti u stihove i tako ih ostaviti za neke buduće naraštaje. Da ostanu zauvijek zapisani u tinti, na stranicama knjige, u srcu svakog tko ih pročita. Autorica se vrlo poetski i lagano izražava, pa samim time zbirka postaje jednostavno i lako čitljivo štivo koje ne stvara zamor u čitatelju, već postaje jedna od onih knjiga za kojima posežete u svakom trenutku kada trebate nešto što će vas nasmijati, rasplakati ili izazvati čežnju ili sreću. Jedna od onih knjiga čije pjesme obiluju stihovima i citatima koje želite zapamtiti. Tako dubokoumno, a istovremeno jednostavno. Tako posebno.

Svaka misao otvara portal u dubinu misli autorice, izraženih na hrabar i zreo način. Put koji je autorica prostrla bez želje za pompom i blještavilom razvikanosti, samo iskrenim riječima koje autoricu čine posebnom – ženom od riječi i osjećaja. Ženom koja je istovremeno i plačljiva i sretna, i ljubazna i tužna. Odabrana. Odabrana da sastavi ove stihove.

Bila mi je čast među prvima čitati ove pjesme. Iako sam više fokusirana na prozu, povremeno se sretnem s ponekom zbirkom poezije i uvijek me zapanji to koliko stihovi izazivaju snažne osjećaje u meni. Gordana je u ovom slučaju zaista nadmašila sve dosadašnje. Baš po mojem guštu. Bez pretjeranog forsiranja rime, a opet tako skladno i lagano pisano.

- Maja Cerjan, urednica bloga Bookworm Maja

Bilješka o autorici:

Gordana Bartol rođena je 24. veljače 1977. u Zaboku u Hrvatskoj. Nakon završene gimnazije upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu gdje je 2003. diplomirala povijest te hrvatski jezik i književnost. Radi u osnovnoj školi kao profesorica hrvatskog jezika. Bavi se pisanjem i slikanjem.

U međunarodnim zbirkama Facebook grupe Pisci i književnost objavljuje poetske i prozne radove. „Jesenja nota“, „Lahor stihova“, „Stihovi duginih boja“, „Poezija zlatnih stihova“, „Zimske priče“, „Snovi sjećanja“ samo su neke od zbirka u kojima su objavljeni njeni prozni i pjesnički radovi. Sudjeluje i na međunarodnim pjesničkim festivalima „Sarajevo na dlanu“ i „Zagreb na dlanu“ u organizaciji Kulture snova te na književnim natječajima i recitalima (Recital ljubavne poezije „Željka Boc“, Susret riječi Bedekovčina, Recital duhovne poezije „Josip Ozimec“, Glazbeno-poetski recital „Senje i meteori“ i dr.) Na natječaju za 20. Recital „Josip Ozimec“ u Mariji Bistrici osvojila je 1. nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za pjesnički rad na štokavskom narječju / standardnom jeziku. Pjesnički su joj radovi objavljeni u zajedničkim međunarodnim pjesničkim zbirkama u izdanju Diligo-libera, a neke od njih su: „Jesenja sonata“, „Proljetna rapsodija“, „Otisci naših stopa“. Trenutno radi na pjesmama za drugu zbirku i na oblikovanju radionica kreativnog pisanja.

Ključne riječi: Pisci i Književnost, Sanjaj, u, bojama, zbirka, pjesama, poezija

E-mail: Gordana Bartol 

 

Naslov: Sanjaj u bojama
Autorica: Gordana Bartol
Broj stranica: 140
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2020
ISBN: 978-953-336-691-3
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev

 

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

There are yet no reviews for this product.