Burić_Matas_Obiteljska_prezimena_VranjičanaWEB
Product Code: W-0983

OBITELJSKA PREZIMENA I NADIMCI VRANJIČANA, Sandra Burić Matas

79,00 kn
Manufacturer Redak

Sažetak:

U radu su zapisana i objašnjena obiteljska prezimena te osobni i obiteljski nadimci u Vranjicu nedaleko od Splita. Korpus prezimena i nadimaka je prikupljen izravnim terenskim istraživanjem i proučavanjem postojeće literature koja donosi informacije o vranjičkim prezimenima. Prezimena su prikazana etimologijski i potkrijepljena su povijesnim činjenicama o njihovoj prisutnosti u Vranjicu. Provedena je i analiza prezimena s obzirom na motivaciju, odnosno s obzirom na četiri temeljna pitanja na koja prezime može odgovarati („čiji si?”, „kakav si?”, „otkud si?” i „što si?”). Obje vrste nadimaka su u radu prikazani i etimologijski, i potrkrijepljeni povijesnim činjenicama, ali i opisani. Nadimci su objašnjeni s dva stajališta: značenjskim (motivacijskim) i jezičnim (tvorbenim). Oba se stajališta isprepleću te je pri analizi nadimaka, zbog veće pouzdanosti, dobro koristiti oba. U radu je obrađeno ukupno 22 obiteljska prezimena, 91 obiteljski nadimak te 106 osobnih nadimaka koji su u aktivnom leksiku mještana.

Bilješka o autoru/autorici:

Sandra Burić Matas rođena je u Vranjicu 1987. godine. Diplomirala je 2013. godine na Filozofskom Fakultetu u Splitu te stekla zvanje mag. educ. Hrvatskog jezika i književnosti i mag. educ. Filozofije. Radi na zamjenama kao nastavnica u osnovnim i srednjim školama. Živi u Vranjicu.

Ključne riječi: Vranjic, onomastika, imenoslovlje, nadimak, značenje

E-mail:  Sandra Burić Matas 

Naslov: Obiteljska prezimena i nadimci Vranjičana
Autor: Sandra Burić Matas
Broj stranica: 78
Nakladnik: Vlastita naklada
Godina izdanja: 2019 .
ISBN: 978-953-59631-0-3
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev

Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

 

There are yet no reviews for this product.