Zakon o porezu na dohodak s komentarom 9a WEB
Product Code: W-0962

ZAKON O POREZU NA DOHODAK S KOMENTAROM (9a), Sandra Pezo i Gordana Lončar

Sažetak:

Porez na dohodak predstavlja jedan od najznačajnijih poreznih oblika svakog suvremenog poreznog sustava kojim je uređeno oporezivanje dohotka fizičkih osoba u Republici Hrvatskoj, odnosno kojim se uređuje utvrđivanje, obračunavanje i plaćanje poreza na dohodak. On ima fiskalnu zadaću odnosno osiguravanje poreznih prihoda te se njime osigurava i provođenje socijalne i gospodarske politike. Od njegova uvođenja, 1994. godine, mijenjan je u nekoliko navrata.


Iako je donošenjem novog Zakona o porezu na dohodak znatno pojednostavljen sustav poreza na dohodak te se pri izradi istog vodilo računa da zakonske odredbe budu precizne, razumljive i nedvosmislene, uz što manje potrebe za dodatnim tumačenjima, u praksi se još uvijek nerijetko pojavljuju slučajevi kada niti provedbeni propisi odnosno pravilnici kojima se detaljnije razrađuju pojedine zakonske odredbe nisu dovoljni za potpuno razumijevanje svih zakonskih odredbi. Stoga se u ovom priručniku pokušavaju otkloniti određene nejasnoće i dvojbe u svezi primjene određenih zakonskih odredbi te se čitateljima pokušalo na što jednostavniji način dati tumačenje zakonskih odredbi potkrjepljujući neka od njih mišljenima Središnjeg ureda, Porezne uprave, odredbama međunarodnih ugovora i posebnih propisa.
Priručnik, osim samog Zakona s komentarom, sadrži i provedbene propise donesene na temelju toga Zakona odnosno:
- Pravilnik o porezu na dohodak (NN 10/17., 128/17., 106/18., 1/19. i 80/19.) koji se primjenjuje od 1. rujna 2019.;
- Pravilnik o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti (NN 1/17.) u primjeni od 1. siječnja 2017. te
Pravilnik o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu (NN 1/19.) u primjeni od 1. siječnja 2019.

Ključne riječi: porez na dohodak, Hrvatska

E-mail: Martina Fabris

 

Naslov: Zakon o porezu na dohodak s komentarom (9a)

Autor: Sandra Pezo i Gordana Lončar
Broj stranica: 432
Nakladnik: Institut za javne financije, Zagreb
Godina izdanja: 2019 .
ISBN: ISSN 1333-073X
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev

 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

There are yet no reviews for this product.