Naslovnic_oporezivanje_WK
Product Code: W-0866

INOZEMNI DOHODAK S PRIMJENOM UGOVORA O IZBJEGAVANJU DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA, Dalibor Legac i Željko Martinović

Sažetak:

Globalno tržište koje se posljednjih godina i desetljeća ubrzano razvilo uvjetovalo je i mobilnost radne snage iz država porezne rezidentnosti u druge države. Osim takve medudržavne mobilnosti zaposlenika koji ostvaruju dohodak od nesamostalnog rada, značajno se povećala i učestalost ostvarivanja i drugih vrsta dohodaka s izvorom izvan države porezne rezidentnosti.

I građani (rezidenti Republike Hrvatske) su se uključili u takav trend, pogotovo od ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju kada su im otvorena vrata za rad i ostvarivanje dohodaka u državama EU. Isto tako, svjetska gospodarska kriza koja je dodatno usporila hrvatsko gospodarstvo koje je i prije toga bilo nedovoljno razvijeno snažno je utjecala na okretanje traženju mogućnosti za ostvarivanje dohodaka izvan granica RH. Osim navedenog, povećanju dohotka iz inozemstva značajno je utjecala i činjenica da je stanovništvo koje je u prošlosti zbog gospodarskih i političkih okolnosti emigriralo u druge države došlo u godine odlaska u mirovinu te su se mnogi od njih vratili u RH i postali ponovno njeni rezidenti i počeli primati mirovine iz inozemstva.

U ovom se priručniku objašnjavaju osnove primjene ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pitanja porezne rezidentnosti, detaljno se obrađuju metode za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja kao i primjena ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja na dohodak od nesamostalnog rada uz koji se u praksi javlja najviše pitanja. Na kraju slijede praktični primjeri oporezivanja i popunjavanja neformalnog obrasca »INO-IZJAVA« i Obrasca INO-DOH za razne vrste dohodaka i situacija o kojima je u Poreznu upravu stizalo najviše upita

Ključne riječi: dvostruko oporezivanje, porez na dohodak, Hrvatska

E-mail: Institut za javne financije

Naslov: Inozemni dohodak s primjenom ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja (12d)
Autor: Dalibor Legac i Željko Martinović
Broj stranica: 220
Nakladnik: Institut za javne financije, Zagreb
Godina izdanja: 2018.
ISBN: ISSN 1333-073X
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

There are yet no reviews for this product.