Porezi-i-dohodak-nova
Product Code: W-0711

OPOREZIVANJE, PLAĆANJE DOPRINOSA I DOSTAVLJANJE IZVJEŠĆA ZA DOHODAK IZ INOZEMSTVA, Iva Uljanić Škreblin, Dalibor Legac i Željko Martinović

150,00 kn

Sažetak:

U „Narodnim novinama“ br. 115/16 objavljen je novi Zakon o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 1. siječnja 2017., a kojim su, između ostalih novina, uvedeni pojmovi „godišnji dohodak“ i „konačni dohodak“ te je promijenjen način plaćanja poreza na inozemni dohodak. Inozemni dohodak je u Zakonu izdvojen u posebni dio, dio peti, i način utvrđivanja dohotka te plaćanja poreza na dohodak po toj osnovi propisani su člancima 80. i 81.

Nadalje, Pravilnikom o porezu na dohodak, koji je u primjeni od 4. veljače 2017., člancima 84. do 91. propisane su odredbe o načinu uračunavanja poreza plaćenog u inozemstvu sukladno novoj podjeli na godišnji i konačni porez, detaljnije su propisani postupci prijavljivanja dohotka iz inozemstva, propisan je novi obrazac za izvješćivanje o inozemnom dohotku  Obrazac INO-DOH i sl. Pojašnjeno je i da se pod svakim pojedinačnim inozemnim dohotkom podrazumijeva svaka vrsta konačnog dohotka iz pojedine države i svi godišnji dohodci iz pojedine države.

Važno je napomenuti da su novim Pravilnikom izbačene odredbe o metodi izuzimanja s progresijom u svezi izbjegavanja dvostrukog oporezivanja te se u svim slučajevima kad je u ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja propisana metoda izuzimanja s progresijom, u Hrvatskoj primjenjuje zapravo potpuno izuzimanje.

Priručnik je namijenjen poslodavcima, poreznim savjetnicima i knjigovodstvenim servisima, kao i svim fizičkim i pravnim osobama obveznicima doprinosa.

Ključne riječi: porez na dohodak, doprinosi

E-mail: Martina Fabris

Naslov: Oporezivanje, plaćanje doprinosa i dostavljanje izvješća za dohodak iz inozemstva
Autor: Iva Uljanić Škreblin, Dalibor Legac i Željko Martinović
Broj stranica: 122
Nakladnik: Institut za javne financije, Zagreb
Godina izdanja: 2017.
ISBN: ISSN 1333-073X
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev 


Kako naručiti knjigu? Proces online kupovine jednako funkcionira za sve kupce, s jedinom razlikom u tome što što kupci iz inozemstva za područje dostave moraju odabrati "Europa" ili "Ostale zemlje svijeta", a za vrstu plaćanja WSPay (kreditna kartica) ili Virmanom (bankovni transfer).

Molimo kliknite ovdje za detaljni vodič kroz proces narudžbe ili nas kontaktirajte za više informacija.

There are yet no reviews for this product.